Egy francia jelentés korhatárhoz kötné az okostelefon és a közösségi média használatot, de egyéb szigorú intézkedéseket is bevezetne a képernyőhasználatot illetően.

Egy Emmanuel Macron által megbízott szakértői csoport tanulmánya szerint nem szabadna tizenhárom éves korukig okostelefont adni a gyerekek kezébe. A jelentés kiindulópontja, hogy a francia elnök kutatókat és szakértőket bízott meg azzal, hogy javasoljanak képernyő használatra vonatkozó irányelveket a gyerekekre vonatkozóan. Az azonban kérdéses, hogy a közzétételt követően a francia kormány milyen lépéseket kíván tenni. Macron még januárban úgy nyilatkozott, hogy lehetnek tiltások és korlátozások is – írja az Index a The Guardian cikke alapján.

A jelentés szerint a kiskorúakat meg kell védeni a technológiai ipar „profitorientált stratégiájától, amely a gyermekek figyelmének megragadására összpontosít, a kognitív torzítás összes formáját felhasználva, hogy a gyermekeket a képernyő előtt tartsák, irányítsák, ismét bevonják és pénzt szerezzen rajtuk keresztül”.

A jelentés szerint a gyerekek áruvá váltak ezen az új technológiai piacon.

A javaslatokat készítők szerint a három év alatti gyermekeknek nem szabadna semmilyen képernyő elé kerülniük, beleértve ebbe a televíziót is, tizenegy éves koruk előtt pedig telefonnal sem szabadna rendelkezniük. A tizenegy és tizenhárom év közötti gyerekeknek pedig csak internet-hozzáférés nélküli készülék lehetne a birtokukban. A kutatók szerint tizenhárom éves kor az alsó korhatár az okostelefonok használatára.

A tizenöt éveseknek csak az úgynevezett etikus közösségi médiát – például a Mastodon – szabadna használniuk. A profitorientált közösségi médiát – például a TikTok, az Instagram vagy a Snapchat – a jelentés szerint tizennyolc éves korig korlátozni kellene.

A jelentés az eddigieknél szigorúbb pontokat is tartalmaz: a szülészeti osztályokon is korlátozná a telefon és képernyőhasználatot, hogy a szülők jobban kötődhessek a gyermekükhöz. Hatéves kor alatt pedig mindenféle képernyő előtt eltöltött időt korlátozna a javaslat: a gyerekek csak ritka esetben, felnőttek társaságában ülhetnének a képernyő elé oktatási tartalmakat nézni.

Hatéves kor előtt egyetlen gyermeknek sincs szüksége képernyőre ahhoz, hogy fejlődjön. Valójában a képernyők ebben a korban meggátolhatják a megfelelő fejlődésüket

– mondta a jelentés egyik szerzője.

A kutatók szerint a szülők nem hibáztathatóak a gyerekek képernyő fogyasztási szokásai miatt: az egész társadalomnak lépéseket kellene tenni a változás érdekében. A javaslat alapján korlátozni kellene a képernyők használatát a nyilvános helyeken, illetve képernyőmentes éttermeket, kávézókat kellene létrehozni.

A technológia fantasztikus eszköz, és az is marad, de az emberek szolgálatában kell állnia

– emelete ki az egyik kutató. Hozzátette azt is, hogy a képernyőhasználat negatív hatással vannak a gyermekekre a látásuk, az anyagcseréjük, az intelligenciájuk, a koncentrációjuk és a kognitív folyamataikra nézve is.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Daniel MacDonald / www.dmacphoto / Getty Images)

Címkék