A szenátusi szavazást követően Joe Biden is aláírta azt a törvényt, amely előírja a kínai tulajdonú ByteDance-nek a TikTok teljes amerikai leválasztását az anyacégről.

Joe Biden aláírta azt a hatályba lépő törvényt, amely arra kényszeríti a ByteDance-t, a TikTok kínai anyavállalatát, hogy egy éven belül eladja a népszerű videómegosztó alkalmazást, különben országos betiltásra kerül az Egyesült Államokban – számolt be a The Guardian.

A törvényjavaslat 270 napot ad a TikTok pekingi székhelyű anyavállalatának, hogy eladja az alkalmazás amerikai részét. Ha a ByteDance a határidő lejárta előtt kerül közel az üzletkötéshez, az elnök engedélyezhet egy 90 napos hosszabbítást. A határidő nagyjából a következő elnök beiktatásának időpontjában, január 20-án jár le, ami azt jelenti, hogy a következő elnök dönthet az eladási folyamat meghosszabbításáról. Ha a ByteDance nem hajtja végre az eladási kötelezettségét, akkor országos tiltás vár a platformra, azaz az alkalmazásboltok és a webhelyek is blokkolják a TikTok terjesztését.

Ez a tiltás fő oka

Az amerikai törvényhozók és a hatóságok aggódnak amiatt, hogy a TikTok 170 millió amerikai felhasználójának adataihoz a kínai állam a nemzetbiztonsági törvények értelmében hozzáférhet. Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint a ByteDance „a kínai kormány ellenőrzése alatt áll”. Elmondása szerint a pekingi hatóságok befolyásolhatják az amerikai polgárokat a platformon keresztül. Manipulálják azt az algoritmust, amely kiválasztja, hogy az emberek mit nézzenek meg a TikTokon, valamint lehetővé teszi a kínai kormány számára, hogy felhasználói adatokat gyűjtsön kémkedés céljából. A TikTok tagadja, hogy a kínai kormány a platformon keresztül megpróbált volna amerikai felhasználói adatokhoz hozzáférni.

A TikTok fellebbez a törvény ellen?

A platform kijelentette, bírósági úton fog harcolni a törvény ellen, mivel az sérti a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot. A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew – egy azután közzétett videóban, hogy Biden aláírta a törvényt–, elmondta:

Nem megyünk sehova, a tények és az alkotmány a mi oldalunkon állnak, így arra számítunk, hogy ismét győzni fogunk.

Utalva ezzel egy Montana államban történt esetre, ahol 2023-ban megszavaztak egy TikTok elérhetőségét korlátozó rendeletet. A jogszabályt a ByteDance végül bíróság elé vitte, melynek következtében az eljárás ideje alatt felfüggesztették a végrehajtást a szólásszabadság megsértésének kérdése miatt.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Anna Moneymaker / Getty Images)

Címkék