Az utóbbi években a Lifestyle márkaépítés területén a storytelling szerepe még fontosabbá vált. A márkák számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a reklámzajban megkülönböztessék magukat a versenytársaktól. A storytelling segít a márkáknak mélyebb érzelmi kapcsolatot kialakítani célközönségükkel. Az érzelmekre építő, meggyőző márkanarratíva pedig képes lojalitást kialakítani, valamint olyan új vásárlókat is bevonzani, akik osztoznak a márka által képviselt értékekben.

Az lifestyle márkaépítés során a storytelling elemei általában a cselekményt, a szereplőket, némi keretet, a konfliktust és a megoldást ölelik fel. Akárcsak egy jól megírt novella. Ezek együttese alkotja azt a narratívát, amely magával ragadja a közönséget, és végig fenn is tartja az érdeklődést.

Számos oka van annak, hogy a storytelling miért ilyen átütő a lifestyle márkák esetében. Jerome Bruner, pszichológus, a Harvard egykori professzora kutatásai kimutatták, hogy egy átlagos ember 22-szer nagyobb valószínűséggel emlékszik valamire, ha az sztoriba van csomagolva, mintha csupán tények és számok mentén lenne tálalva. Pusztán azért, mert a történetek több agyi területet aktiválnak, mint a száraz tények. Ezáltal könnyebben emlékezünk rá és segít beépíteni a hosszú távú memóriánkba.

Híres marketingkampányok, melyek erős storytellingre épültek

Az amerikai piacon jól ismert a Sephora The Unlimited Power of Beauty (A szépség határtalan ereje) kampánya. A hirdetés a szereplők személyes történeteire fókuszál, akik arra keresték a választ, hogy a szépség hogyan hat a mindennapjaikra. A résztvevők „szépségélményeit” mutatták be, hangsúlyozva a szépség transzformatív erejét életünkben. A kampányban számos személyiséget és embertípust ábrázoltak, amivel az volt a cél, hogy mindenki tudjon valamelyik karakterrel azonosulni, és segítsen saját magában is meglátni a szépet.

A Levi's #150YearsOf501 kampányát a Levi's stílusosan ünnepelte meg az ikonikus 501-es farmernadrág 150. évfordulóján. Közös történetekkel és stílusokkal mélyen bevonva egy globális közösséget. Ezzel a kezdeményezéssel nemcsak a Levi's örökségét emelték ki, hanem erősítették a közösségi kapcsolatokat, miközben bemutatták az 501-es farmer tartós vonzerejét.

Because You're Worth It (Mert megérdemled) ikonikus szlogenje nem pusztán néhány szó, hanem egy olyan történet, ami erősíti az egyéniséget és az önértékelést. Kampányaikban rendszeresen feltűnnek különböző szépség nagykövetek, akik megosztják személyes történeteiket az önbizalom és önbecsülés fontosságáról. Mindez mélyen rezonál a fogyasztókkal, akik a szépségápolásban a hitelességet és a befogadást keresik.

A Gucci “ Chime for Change” kampányában a storytelling erejével támogatta a nemek közötti egyenlőséget és a nők szerepvállalását. A különböző háttérrel rendelkező nők hatásos történeteivel a Gucci, a divatiparban társadalmilag felelős és haladó szemléletű márkaként kialakított képét erősítette meg.

A brand storytelling elemei a lifestyle márkaépítésben

Fontos megkülönböztetni a tartalommarketinget és a történetmesélést. Míg a tartalommarketing közvetítheti a márka történetét, nem minden tartalommarketing minősül márkatörténet-mesélésnek. A tartalommarketing az értékes, releváns és következetes tartalmak létrehozására és terjesztésére összpontosít, a világosan meghatározott célközönség vonzása és megtartása érdekében. Ezzel szemben a márkatörténet-mesélés egy olyan történetet épít fel, amely érzelmi kapcsolatot teremt az ügyfelek és a márka között.

A hatékony brand storytelling elemei a lifestyle márkaépítésben:

  • empátia
  • figyelemfelkeltés
  • hitelesség
  • kapcsolhatóság
  • egységesség
  • összehangolás az üzleti célokkal
  • cselekvésre való késztetés

A saját történet létrehozása

Márkasztorid 6 lépésben történő feltérképezése segíthet egy olyan meggyőző TÖRTÉNET megalkotásában, amely megszólítja a célközönséget.

  • Az első lépés az eredettörténet megalkotása, vagyis a márka létrejöttének története.
  • A második lépés hőseid útjának megalkotása, amely annak története, hogy a márkád hogyan győzte le a kihívásokat és hogyan lett sikeres.
  • A harmadik lépés a márkád személyiségének végiggondolása, vagyis azon jellegzetességek és tulajdonságok, amelyek meghatározzák a márkádat.
  • A negyedik lépés a márka céljának és értékeinek meghatározása, hogy melyek a márkát meghatározó elképzelések.
  • Az ötödik lépés a márka történetének meghatározása, amely a mindent összekötő narratívát jelenti.
  • Végül a hetedik lépés a márkatörténet megosztása és fejlesztése. Ez a történeted finomításának és a közönségeddel való megosztásának folyamata.

A Sakara Life podcastja remek példa az oktatási célú tartalommarketingre, mivel a márka küldetéséhez és értékeihez igazodó, értékes, informatív tartalmakra koncentrál. Az egészséggel, a jólléttel és a fenntartható életmóddal kapcsolatos témák kezelésével a podcast nemcsak oktatja közönségét, hanem a Sakara Life-ot az iparág meghatározó gondolkodójaként is pozicionálja.

Ez a megközelítés segít bizalmat építeni a hallgatókkal, ösztönzi az elkötelezettséget, és erősíti a márkahűséget, mindezt olyan megvalósítható ismeretekkel fűszerezve, amelyek valóban hasznosak életük javításához.

A Sakara Life tehát a storytellinget a lifestyle márkaépítés részeként alkalmazva hatékonyan értékesíti termékeit és szolgáltatásait, miközben azok aktualitását és előnyeit a hallgatókat valóban érdeklő módon mutatja be.Összefoglalva, a storytelling a lifestyle branding területén fontos szerepet játszik, mert lehetővé teszi, hogy az egyes célcsoportok érzelmileg kapcsolódhassanak a preferált márkákhoz.

(Borítókép: EtiAmmos / Getty Images)

Címkék