Musk cége teljesen szabad hozzáférést biztosít az általa piacra dobott chatbothoz, ezzel a lépésével a ChatGPT-vel kezdett nyílt harcba.

Az Elon Musk tulajdonában álló xAI mesterséges intelligencia startup nyílt forráskódúvá teszi az általa piacra dobott Grok nevű chatbotot. A bejelentés azután érkezett, hogy a Tesla atyja szerződésszegés miatt pert indított a ChatGPT-t megalkotó OpenAI ellen. Mindezt arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem haszonszerzésre használja fel. A vállalat Musk szerint eltért nonprofit működésétől azzal, hogy 13 milliárd dollárért partneri kapcsolatot kötött a Microsofttal, emellett eltitkolta a legújabb generatív AI-termékeinek kódját – olvasható az Economx cikkében.

Váratlan lépésével Musk a Metával és a francia Mistrallal egy kategóriába helyezheti startupját, ugyanis ezek szintén nyílt forráskódú AI modellek. Emellett érdemes a kategóriák között megemlíteni a Google Gemma nevű mesterséges intelligencia modelljét is, hiszen az is szabad változtatásokat nyújt a külső fejlesztők részére.

A milliárdos ezzel a fordulattal nyílt hozzáférést biztosíthat a nyilvánosság számára a technológiát támogató kódokkal való kísérletezéshez is. Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szabad forráskódokkal a mesterséges intelligencia modellek rossz kezekbe kerülhetnek, ami akár azzal is járhat, hogy egy emberi ellenőrzésen túlmutató szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.

Az OpenAI és a Google vetélytársaként Musk 2023-ban hozta létre az xAI-t, amit akkor „az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” hívott. A cég a Grok nevű chatbotot decemberben dobta piacra prémium felhasználói és az X felhasználóinak részére.

(Borítókép: Alessandra Benedetti - Corbis/ Getty Images)

Címkék