A kaliforniai törvényszék részlegesen elutasította két író keresetét, akik az OpenAI mesterséges intelligencia-cég ellen indítottak pert a szerzői jogok megsértése miatt.

A kaliforniai törvényszék részlegesen elutasította Sarah Silverman humorista és Paul Tremblay regényíró keresetét, akik perben támadták az OpenAI-t. A két író állítása szerint ugyanis jogellenesen használták fel könyveiket a ChatGPT nyelvi modellének betanításához. Az OpenAI az írásokat arra használta fel, hogy ezzel is fejlessze azt, hogy a ChatGPT akár szépirodalomra hajazó szövegeket is tudjon generálni a felhasználók utasításaira. A két író azonban ehhez nem járult hozzá - írta február 14-én a The Guardian.

2024. február 12-én, hétfőn azonban egy kaliforniai szövetségi bíró nagyrészt helyt adott az OpenAI azon kérelmének, hogy a törvényszék utasítsa el a kereseteket. A részleges elutasításban Araceli Martínez-Olguín kerületi bíró azt is közölte, hogy az ügyeket összevonják egy hasonló perrel, amelyet – egy másik szerzői csoport – Michael Chabon, Ta-Nehisi Coates és Andrew Sean Greer indított.

Martínez-Olguín emellett azt írta, hogy a szerzői jogok közvetett megsértésére vonatkozó keresetet, azért utasították el, mivel a szerzők nem bizonyították, hogy könyveik és a ChatGPT által generált eredmények között valóban „lényeges hasonlóság” áll fenn. A bíró szerint a szerzők állítása – miszerint az összes ChatGPT-eredmény jogsértő, tehát más művekből áll össze – nem elegendő.

A többi elutasított vád között, olyanok szerepelnek, mint jogtalan vagyonszerzés, vagy a Digital Millennium Copyright Act megsértése. Ennek ellenére az OpenAI továbbra sem mentesül azon vád alól, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló könyveket szerzői engedély nélkül használta fel, mivel ezzel megsértette a versenyjogot. Martínez-Olguín március 13-ig adott időt a szerzőknek a módosításra.

Nem ez az első eset a jogsértésre

A nagy nyelvi modellekkel foglalkozó cégek tevékenysége számos etikai és jogi aggályt okozott az íróknak az elmúlt időszakban. Augusztusban például a The Atlantic című lap azt fedte fel, hogy több mint 170 000 könyvet kalózkodtak el a Meta LLaMA és valószínűleg más generatív AI-eszközök képzéséhez. Ilyen szerzők voltak többek között Margaret Atwood, Stephen King, valamint Elena Ferrante. Ez számos - eddig ismeretlen - etikai és jogi aggályt vet fel.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a kereset során a felperesek az esetek többségében nem kártérítést követelnek, hanem azoknak az MI-modelleknek a megsemmisítését, amelyeket a szerzői jog által védett tartalmakkal tanítottak be – írja az Index.

(Borítókép: Theo Wargo / WireImage)

Címkék