Az ember gyanútlanul internetezget, aztán a Facebookon egy szokatlan cikk hirdetése kerül elé: Vámos Miklóst letartóztatták, a rajongók szabadon bocsátását követelik. Hogy micsoda? Hát egy jól kitalált csalás, amely a piacvezető hírportál Index arculati elemeit és Vámos Miklós jó hírnevét együttesen felhasználva próbál átvágni magyarokat.

Rutinos internetezőként azzal a prekoncepcióval kattintottam a hirdetésre, hogy megnézem magamnak, milyen átverést is rejt majd a cikk, de bevallom, arra az alternatív valóságra álmomban sem számítottam, ami ott fogadott. Az álinterjú szerint ugyanis Vámos Miklós attól dúsgazdag, hogy egy Immediate Luminary nevű platformot használ, ahol gyakorlatilag semmit sem kell tennie, mert a mesterséges intelligencia kereskedik helyette, és napi szinten busás bevételhez jut a dologból.

A szöveg szerint az azóta törölt interjú az UNK (sic!) műsorban volt megtekinthető, ahol Vámos a műsorvezetőnek meg is mutatta élőben, hogyan keressen semmittevéssel nagy összeget, ám a meghívólink így láthatóvá vált, emberek tömege kezdte el azt használni, rengetegen mondtak fel munkahelyeiken ennek eredményeképp, Vámost pedig bíróság elé állították a Nemzeti Bank kezdeményezésére. 

Az emberek elkezdtek mellette tüntetni, a kormány szerint legális ez a pénzkereseti módszer, melyet az oldal egyik szerkesztője is kipróbált, és pár nap alatt százezrekre tett szert.

A történet természetesen úgy, ahogy van, hamis, sőt, egészen képtelen magasságokba emelkedve hazug. Persze erről temérdek apróbb jel is árulkodik: egyetlen rovat vagy cikkajánló sem kattintható le az indexesnek tűnő felületen, és a mellékelt képekkel sem stimmel sok dolog. A befotózott számlán például nem egyenleg, hanem egyensúly szerepel rossz fordítóprogramos módszernek köszönhetően, az állítólagos szerkesztő angolszász sorrend szerint kiírt névvel, Jakab Fazekasként szerepel, és még sorolhatnánk az apróságokat. Megdolgoztatták a mesterséges intelligenciát rendesen, de így sem sikerült olyan oldalt létrehozni, amely teljesen meg tudna vezetni mindenkit, bár van egy trükk, amely malmukra hajtja a vizet: a cikk mindig aznap reggeli dátumot mutat, így akár azt is vélhetjük, hogy azért nem hallottunk még az egész históriáról, mert nagyon friss a dolog. 

Az Indexet utánzó oldal hatalmas csalást rejt

Az élő linkek az Immediate Luminary oldalára terelik az internetezőket, ahol 96 ezer forintos kezdő befektetés szükséges ahhoz, hogy mesésen sokat keress: kattintás után azonnal jelentkezik is csetben személyes asszisztensed, aki állampolgárságodra, életkorodra, valamint arra kíváncsi, van-e gyermeked és magyar bankszámlád. Ezután adatokat kér, hogy kapcsolatba léphessen veled személyes menedzsered.

A módszer már nemzetközi szinten is ismert: az Immediate Luminary a következő lépéseket követve próbál pénzt kicsalni a mesés vagyonra vágyóktól:

  • Facebook-hirdetésekkel éri el őket
  • Aki kattint, annak egy ál-híroldalon mutat cikket egy ismert emberről, aki bajba került azért, mert nulla munkával, a platform használatával jutott sok pénzhez
  • Innen tovább vezet az általunk is meglátogatott weblapra, ahol regisztrációra vesz rá a meggazdagodás érdekében
  • Majd a pénzre vágyók kikötnek egy ellenőrizetlen platformon, ahol pénzbefektetést várnak tőlük.

A pénz ehelyett örökre eltűnik, mindössze megfosztják a pórul járt áldozatokat 96 ezer forintjuktól.

Az Index meglehetősen elit társaságba került az Immediate Luminary által ki- vagy felhasznált híroldalak körében:

korábban a BBC arculati elemeit is felhasználta már feltehetően ugyanez a társaság arra a célra, hogy megtévessze az olvasókat, meggyőzve őket arról, hogy az egyébként képtelen sztori igaz.

Folyamatosan visszaélnek arculati elemeikkel

A hírportál ráadásul nem is először kerül hasonló helyzetbe: augusztus közepén már írt az Index arról, hogy ilyen módon használják arculatukat, de nincsenek ezzel egyedül a magyar piacon.

„Az Index cikkeit idéző, azokra kísértetiesen hasonlító kamuoldalak különböző termékeket és pénzügyi befektetéseket próbálnak rásózni a sokszor gyanútlan olvasókra. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek a nevével visszaélnek, rendszeresen így jár a Blikk, az Origo és más vezető, kiemelt olvasottsággal bíró hazai hírportálok” – áll cikkükben.

Csányi Sándor, Magyar Péter és Vámos Miklós nevét és arcmását is használta már ilyen csalási kísérlet, de Moldován András pénzügyi befektetési szakértő nevével is próbálták már az internetezőket megvezetni.

Neki halálhírét is keltették már, de hasonlóan Vámoshoz a letartóztatásáról is szólt egy ál-Index-cikk. Ennek kapcsán egy olvasó feljelentést tett, de mivel ő maga is kiszúrta, hogy átverés lehet csak a cél, nem valósult meg az, így bűncselekmény sem.

Vámos Miklós is feljelentést tett: rágalmazás, becsületsértés és hitelrontás miatt. Az író polgári peres eljárást is kezdeményez, amennyiben kiderülne, hogy pontosan ki élt vissza az ismert író nevével és arcmásával, mert őrizetbe vételéről írtak a hivatkozott felületen, illetve arról, hogy közelebbről meg nem nevezett fontos gazdasági információkat hozott nyilvánosságra. Valószínűleg nem ez az utolsó alkalom, amelyben hasonló módszerrel operálnak az internetes csalók, ezért nagyon fontos mindenkinek odafigyelnie arra, hova kattint és hogyan kezel meglepően jónak tűnő üzleti lehetőségeket – ezek ugyanis a legtöbb esetben nem is csak hihetetlennek tűnnek, hanem valótlanok is. A jövőben ezen túl fontos lenne az is, hogy az online világban rejtőző csalási lehetőségekhez jobban illeszkedjen a jog, ugyanis a bűnmegelőzésben fontos szerepe van annak, ha ilyen lehetőségek nem is kerülnek az internetezők elé. 

Címkék