A svéd streaming-szolgáltató megváltoztatja a díjszabását: a hangoskönyvek után fizetendő jogdíjakkal járó többletköltséget a zenészekkel fizettetné meg a cég.

A Spotify az Egyesült Államokban emelt az árain, és egy újítás részeként több ezer hangoskönyvet is a kínálatához adott. Ennek kezdetben sokan örültek, aztán kiderült, hogy a hangoskönyvek után fizetendő jogdíjakkal járó többletköltséget az előadókkal fizettetné meg a zenei szolgáltató. A néhány hónapja bejelentett előfizetési modell miatt csökkentik az zenészeknek fizetett díjszabást. Ez a Billboard számításai szerint megközelítőleg 150 millió dolláros kiesést okoz az amerikai zeneiparnak –  szemlézi a 24.hu a Billboard cikkét.

Az említett átalakítást úgy szeretné elérni a Spotify, hogy a jogdíjak helyett úgynevezett „csomagdíjat” fizetne az alkotóknak a prémium előfizetőktől bejövő streamek után. A számítások szerint ez megnyitja az utat a svéd szolgáltató számára, hogy a dalok után fizetett részt a teljes csomag 52 százalékára, azaz előfizetőnként körülbelül 5,70 dollárra csökkentse. A díjszabás átalakításával a megspórolt összegből a hangoskönyvek után járó költségeket fedezné a streaming-óriás.

A Spotify közleményében elmondta, hogy szépen halad afelé, hogy ebben az évben többet fizessen a kiadóknak és a társaságoknak, mint 2023-ban. Azt is hozzátette, hogy bár a fizetési rendszer átalakításra kerül, ebbe a streaming szolgáltatások és a kiadók is beleegyeztek. A kritikus hangok azután jelentek meg, hogy a cég nemrég közölte, nem fizet többé az ezer alatti lejátszással rendelkező zenészeknek.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Rick Kern / Getty Images)

Címkék