A Legendary címet kapta a brit Vogue legújabb címlapja, melyre a leköszönő főszerkesztő, Edward Enninful 40 különleges nőt hozott össze.

Edward Enninful, a brit Vogue leköszönő főszerkesztője távozása előtt 40 elismert nőt hozott össze az ikonikus divatlap címlapjára, amely a Legendary nevet kapta. A márciusi lapszám borítóján olyan nők láthatóak, akik jelen állás szerint a leghíresebbek, illetve legjelentősebbek. A február 13-án megjelenő lapszám külső borítóján – amelyet a híres fotográfus, Steven Meisel fotózott – modellek, pop ikonok és más divatkedvelők is szerepelnek, közöttük Jane Fonda, Naomi Campbell, Dua Lipa, Oprah Winfrey és Victoria Beckham.

A ghánai születésű divatszerkesztő júniusban jelentette be távozását a posztról, miután több mint hat éve volt a lap élén – írta a CNN. Edward Enninful a munkássága során nagyban formálta a Vogue arculatát, ugyanis ezalatt az idő alatt a sokszínűség, a másság, az integrálás, valamint a fenntarthatóság fogalma is beépült a márka által képviselt üzenetbe.

A búcsúzó főszerkesztő egy február 8-án közzétett visszaemlékezésében azt írta, hogy amikor 2017-ben elkezdett dolgozni a lapnál a cég egyik vezető munkatársa azt mondta neki: „A sokszínűség egyenlő a downmarkettel”. Enninful ennek ellenkezőjére építette fel az egész lap fogyasztók felé kommunikált üzenetét, hiszen 2019-ben náluk szerepelt először transznemű modell a borítón, továbbá 2020-ban Judy Dench lett az első 80 év feletti nő, aki a címlapot kapott. A 2023-as májusi számnak pedig fogyatékkal élő aktivisták és modellek lettek a főszereplői.

Enninful az utolsó neve alatt futó Vogue számot mindenképpen a nőknek akarta ajánlani:

Amikor az utolsó lapszámomra került a sor, tudtam, hogy a címlapot a nőknek fogom szentelni. A nők már közel 108 éve alakítják a British Vogue-ot, és az itt töltött időm minden pillanatára hatással voltak, nem is beszélve arról, hogy egész életemben iránymutatást nyújtottak

- írta Enninful.

A Vogue csapata és Enningful is úgy érezte, hogy ehhez nem lenne elég csupán egyetlen ikonikus nő, így lett negyven. Emellett a magazin belső oldalain – melyet Ned Rogers fotózott – további fekete-fehér képeken szerepelnek a legendák.

A történelmi lapszám létrejöttének emlékére egy Werkfilmet is készítettek, amelyben megjelennek az ikonok, akik Párizsból, Milánóból, Los Angelesből és más országokból érkeztek a fotózásra.

Salma Hayek – aki szintén szerepel a címlapon –, azt mondja a filmben, hogy:

Nagy megtiszteltetésnek érzem azt, hogy egy címlapon szerepelhet olyan nőkkel, akik megváltoztatták a divatot.

Arról is beszéltek a divatcsillagok, hogy az „Enninful-korszak” a Vogue életébe olyan irányelveket hozott be, mint a kockázatvállalás és a korlátok áttörése. Emellett azt is megemlítik, hogy Enninful eltörölte a régi, elitista divatmódszereket.

A Vogue megüresedett pozícióját Chioma Nnadi, az amerikai Vogue korábbi szerkesztője veszi át, így ő lesz az első fekete nő, akit erre a posztra kineveztek.

Enninful az utolsó levelében arra is utalt, hogy eltökélt szándéka, hogy továbbra is támogassa a divaton és a médián keresztül a sokféleséget, mint irányelvet, amit elkezdett felépíteni.

Címkék