Floridában január 24-én rendeletet terjesztettek elő, amely megtiltaná a 16 éven aluliak számára a közösségi média felületek használatát. Az intézkedést a fiatalok mentális egészségének romlásával indokolták.

Floridában új rendelet terjesztettek elő, ami a tizenévesek számára teljes mértékben megtiltaná, hogy közösségi média felületekre regisztráljanak, így minden felhasználónak igazolnia kellene az életkorát. A jogszabály arra kötelezné a platformokat, hogy szüntessék meg a 16 éven aluliak már korábban létrehozott felhasználói fiókjait.

A közösségi média vállalatoknak továbbá törölniük kellene az érintett fiókokhoz tartozó személyes adatokat, amihez egy – a kormánytól, illetve bármilyen közösségi média platformtól – független harmadik felet is be kellene vonniuk.

A törvényjavaslat nem nevezi meg, hogy konkrétan mely platformokat érintené a korlátozás. Kimondja azonban, hogy minden olyan felületre vonatkozik, ami

függőséget okoz, illetve káros, megtévesztő, vagy bármilyen más olyan funkciót használ, amely arra szolgál, hogy a fiók tulajdonosának túlzott vagy kényszeres igénye legyen a platform használatára.

Az előterjesztett törvényjavaslat 106 és 13 szavazati aránnyal átment a floridai képviselőházon, így a szenátus felé veszi az irányt.

Fiona McFarland, Republikánus törvényhozó – a Politico állítása szerint – a képviselőházban úgy nyilatkozott, hogy a

közösségi médiából származó dopamin löketek olyan függőséget okoznak, akár a digitális fentanil

illetve McFarland szerint még a legelkötelezettebb szülőnek és a legfelkészültebb tinédzsernek is nehéz bezárni az ajtót ezek előtt a függőséget okozó funkciók előtt.

Az előző évben Vivek Murthy, az Egyesült Államok főorvosa figyelmeztetést adott ki a közösségi média gyerekekre leselkedő veszélyeiről – bár véleménye szerint több kutatásra lenne szükség a káros hatások teljes megismeréséhez. Murthy szerint

számos jel utal arra, hogy a közösségi média a gyermekek és serdülők mentális egészségét és jólétét is mélyen károsíthatja.

Nem Florida az egyetlen

Florida csak az egyike azon államoknak, amelyek a közelmúltban tettek lépéseket annak érdekében, hogy korlátozzák a tinédzserek közösségi médiának való kitettségét. Például Utah lett az első olyan állam az Amerikai Egyesült Államokban, amely megtiltotta a 18 év alattiaknak, hogy szülő beleegyezése nélkül használják a közösségi média oldalakat.

Magyarországra is vonatkozóan jelenleg a Meta tett szigorításokat. A legszigorúbb tartalomszabályozási beállítások minden tinédzser számára alapértelmezetté válnak a közösségi alkalmazásokban, emellett több keresési kifejezést is letiltanak számukra az Instagramon – közölte a Meta a napokban.

Forrás: The Guardian

(Borítókép: Catherine Falls Commercial / Getty Images)

Címkék