Rajzaival kereskedett, a tárgyalóteremből pedig divatbemutatót csinált az az Anna Delvey, aki német örökösnőnek adta ki magát, és sokakat megkárosított. A sokáig rácsok mögött lévő Delvey-t ráadásul nemrég az amerikai Dancing with the Stars 33. évadára is leszerződtették, ám ezt a döntést sokan kritizálták. A bűnözőből lett tévésztár ugyanakkor tökéletes iskolapéldája lehet annak, hogy a negatív reklám is éppúgy fellendítheti valaki karrierjét, mint a pozitív.

Anna Delvey – igazi nevén Anna Sorokin – története akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor a Netflix Az örökösnő álarca mögött címmel egy sorozatot jelentetett meg az életéről. A magát német örökösnőnek nevező hölgy azt a mesét adta elő, hogy az apja egy olajmágnás, akinek 60 millió eurós vagyona rá fog szállni. Ezzel szemben nem is volt német, mivel az orosz Domogyedovóban született, illetve apja kamionsofőr, édesanyja pedig előbb egy vegyesbolt tulajdonosa volt, majd háztartásbeli asszony lett. Sorokinék 2007-ben költöztek Németországba, ahol Annának meggyűlt a baja a német nyelvvel. Később Londonba ment, hogy egy művészeti iskolában tanuljon, majd Párizsban gyakornokként dogozott egy PR-cégnél, és teljes állásban a Purple divatmagazinnál. Ebben az időben öltötte magára az Anna Delvey alteregót – a Delvey édesanyja családneve –, majd a Purple magazin New York-i irodájába került, ahol elkezdődött az a hazugsághullám által generált őrület.

Delvey-nek egyetlen dolog lebegett a szeme előtt, hogy a New York-i elit tagjává válhasson, ám az idáig vezető úton sokakat károsított meg. Mivel a hazugságait sokan bevették, így az ismerősei fizették költekező életmódját – egyiküket például elhívta egy marokkói útra, azt ígérve, ő állja a cechet, ám végül a 62 ezer dolláros számlát a barátja számlájára terhelte.

Sőt, hamis papírokkal egy 22 millió dollárról szóló banki hitelt is igényelt, amit arra használt volna fel, hogy egy művészeti klubot hozzon létre. Az ügyintézők ugyan kiszimatolták, hogy csalásról lehet szó, így megtagadták a kölcsönt, viszont sikerült 100 ezer dollárt kicsikarnia tőlük, amit aztán nem is fizetett vissza. Lebukása után végül 2017-ben tartóztatták le, majd egy hosszas jogi procedúra vette kezdetét. 2019-ben nyolc vádpontban találták őt bűnösnek, így négytől tizenkét évig terjedő börtönbüntetést kapott. Jó magaviselete miatt 2021. február 11-én szabadult.

Még nincs vége

Az ügyében ezt követően a bevándorlási hivatal kezdett tárgyalni, így ismét a rácsok mögött találta magát. Végül tízezer dolláros óvadék, illetve 24 órás felügyeletet biztosító szállás fejében 2022 októberében került házi őrizetbe. A kitoloncolásáról egyelőre még nem döntöttek, ám megtetszett neki az Egyesült Államok, így nem kívánna hazamenni. Ráadásul a börtönben töltött ideje alatt is pénzt keresett, mivel rajzokat készített, amiket aztán NFT-ként árult. A szerzeményekről az Instagram-oldalán osztott meg képeket, amelyeket 10 ezer dollárért értékesített, és igen hamar el is keltek.

Emellett Kelly Cutrone-nal megalapították az OutLaw Agency divat-PR-tanácsadó céget, aminek első divatbemutatóját annak a New York-i lakóháznak a tetején tartották, ahol házi őrizetben volt. A show-n a SHAO New York új darabjait mutatták be. Delvey-nek egyébként nem idegen ez a terep, mivel amíg még folytak az első tárgyalásai, stylistot alkalmazott és igyekezett mindig a lehető legelegánsabb ruhákban megjelenni a bíróságon. Már önmagában emiatt a címlapokra került, és még egy Instagram-oldalon is nyomon lehetett követni, épp milyen szerelésben tűnt fel. Egyszer pont amiatt nem akart részt venni az egyik meghallgatáson, mert nem érkeztek meg időben a dizájner cuccai. Delvey a börtönbe kerülését követően, kihasználva a hirtelen jött hírnevét, igyekezett mindenből pénzt csinálni. Az üzlettársával együtt alapított céggel is részben az a céljuk, hogy a bírósági megjelenései által még több figyelmet szerezzenek az ügyfeleiknek, akiknek a ruháit viseli a tárgyalóteremben.

A negatív reklám is tud jó üzlet lenni?

Az álörökösnő tehát látszólag jól profitál a priuszból, amit a börtönben töltött évek miatt szerzett. A kultusszá válásában pedig igen nagy szerepet játszott a Netflixen megjelent sorozat, amelyben Delvey inkább tűnik egy rafinált üzletasszonynak, mintsem gazdagokat megkárosító bűnözőnek. Bár a tettei valóban eltörpülnek más, sok esetben erőszakos bűntények mellett, egyáltalán nem példaértékű, ahogy próbálta felküzdeni magát a ranglétrán. Ennek ellenére neki mégis sikerült a negatív reklámot a saját előnyére fordítania.

Sokszor merült fel a kérdés, hogy a negatív reklám valóban reklámnak számít-e, amire nehéz lenne szimplán igennel vagy nemmel felelni. Bár általánosságban annyi elmondható, hogy nem szokott a cégek előnyére válni. Delvey esetében bejött ez a forgatókönyv, mivel többen vannak azok, akiket ámulatba ejtett, hogy éveken keresztül el tudott hitetni ennyi hazugságot másokkal, és ingyen élni a világ egyik legdrágább városában, mint azok, akik elborzadtak tőle. 

Delvey ráadásul a lehetőségeihez képest mindent megtett azért, hogy köztudatban maradjon. A rabok öltözködésétől merőben eltérő ruhákban jelent meg a tárgyalásokon, a rajzait árulta, divatcéget alapított, és sosem engedte el azt az álmát, hogy valamikor a New York-i elithez tartozhasson. Úgy tűnik, most egy újabb lépést tett a célja felé, mivel a napokban jelentették be, hogy az amerikai Dancing with the Stars 33. évadának ő is a szereplője lesz. Bár továbbra is házi őrizetben van, és a bevándorlási hivatal még nem döntött az ügyében, engedélyezték neki a szereplést –, ami egyesekből heves indulatokat váltott ki.

Bár Delvey úgy nyilatkozott a szerepléssel kapcsolatban, hogy nem olyan nagy kunszt, és nem érti, miért háborodtak fel sokan emiatt, egy bűnöző szerepeltetése és sztárként való bemutatása a tévéképernyőn valóban számos aggályt vet fel. Az már más kérdés, hogy ez a döntés mennyire tünteti majd fel rossz színben a csatornát és a készítőket, vagy fogja még inkább növelni a bűnözői múltja által felkapaszkodott Anna Delvey hírnevét.

Címkék