A közösségi média gyakran kiszámíthatatlan. Bár sok mindent meg lehet jósolni, sokszor váratlanul üti fel a fejét egy-egy trend, és nem mindig látható előre, hogy milyen tartalom fog viralizálódni. Legutóbb például a #demure hashtag pörgött fel a TikTokon. Hogyan érdemes viszonyulniuk a márkáknak ezekhez a hashtag-trendekhez? Erről kérdeztük Farkas Zsoltot, az Evolut Ügynökség vezetőjét.

A hashtag-használatnál a kulcs a relevancia. Ha egy trendhez natív módon tud illeszkedni a márkánk, és a hashtaget olyan módon tudjuk megfogni, hogy az kapcsolódjon a márka üzenetéhez, akkor kimondottan javasolt meglovagolni egy ilyen nemzetközi trendet

 - mondja Farka Zsolt, az Evolut Ügynökség vezetője. Mint hozzáteszi, általában elsőként egyéni creatorok csatlakoznak a trendekhez, a céges profilok mindig később készítik el ezeket a videókat. Ezért időben megéri csatlakozni. De csak ha releváns a trend!

A szakember szerint érdemes arra is figyelni, hogy ha amerikai trendhez kapcsolódik egy magyar márka, akkor annak legyen magyar vetülete is, ami a magyar közönséghez kapcsolja a tartalmat. Emellett persze a cégnek a saját hashtag-jeiről sem érdemes elfeledkeznie, azokat is folyamatosan lehet erősíteni, mert az egyik nem zárja ki a másikat. A céges hashtaggel rendelkező videóknak nagy előnyük, hogy előre lehet tervezni őket, míg a spontán trendekhez kapcsolódó tartalmakra ez nem jellemző.

Hogyan indíthat egy cég saját hashtag-trendet?

Farkas Zsolt szerint az adott hashtag elterjesztésének egyik leghatékonyabb eszközét jelentik a kihívások. A saját challenge elindítása előtt pedig szintén érdemes megvizsgálni a korábbi trendeket, és kielemezni számos már befutott kihívást, hogy azok miért voltak sikeresek.

Mindig van egy olyan faktor, ami aktivizálja a közönséget. Azt kell szem előtt tartani, hogy olyan challenget találjunk ki, amit mások fel tudnak használni arra, hogy ők tűnjenek viccesnek, motiválónak, vagy épp kreatívnak. A sikeres challenge-ek általában egyszerűek, könnyen utánozhatók, és lehetőséget adnak a felhasználóknak arra, hogy a saját személyiségüket is belevigyék.

Mint hangsúlyozza, az ilyen kihívások is akkor működnek a legjobban, ha a márka autentikusan kapcsolódik a tartalomhoz, és szintén fontos, hogy a résztvevők úgy érezzék, ők is hozzájárulhatnak a trend alakításához.

A céges hashtag-trendre jó példaként említi a Gymshark #gymshark66 hashtag-kampányát, amit a cég 2018-ban indított el, majd később minden évben megismételt a nagy sikerre való tekintettel. A sportruházati márka a kihívásában arra buzdítja a résztvevőket, hogy 66 napon át naponta tegyenek meg valami apróságot azért, hogy jobb legyen az életminőségük, és minderről számoljanak be a közösségi médiában is.

Így változott meg a hashtagek szerepe a márkakommunikációban

Farkas Zsolt arról is mesélt, hogy alakult át a hashtagek szerepe. Mint mondta, amíg 6-8 éve még fontos szempont volt a hashtagek használatában, hogy mennyi plusz organikus elérést kapunk általuk, addig ma lényegesebb szerepük van a storytellingben. A hashtageket már nem feltétlenül az elérés szempontjából érdemes elsősorban vizsgálni, hanem a poszt mondanivalójához kötődő relevanciájuk irányából.

Manapság a márkák a komplex, termékükkel összefüggő jellemzőket vagy tulajdonságokat egy-egy hashtagben kommunikálják, a hosszú kifejtés helyett (például #Vegan, #SustainableLiving, #CrueltyFree). Akár mondhatnánk azt is, hogy egy hashtag többet mond ezer szónál.

A hashtaghasználat másik fontos eleme a szakember szerinta "branded hashtag", vagyis a márkára szabott, egyedi hashtag, melyet csak az adott márka használ. Mint mondja, egy ilyen branded hashtaget érdemes omnichannel, vagyis több csatornán átívelően használni, akár offline megjelenésekben is.

Címkék