Nap mint nap szembesülünk az online dezinformáció és manipuláció kihívásaival, ráadásul az influenszerek az általuk kreált tartalmakon keresztül egyre radikálisabb hatást gyakorolnak az emberekre. Ursula von der Leyenen és az Európai Tanács is úgy véli, az EU-nak proaktívan kell reagálnia ezekre a nehézségekre.

Az online dezinformáció és manipuláció okozta kihívások egyre nagyobb gondot jelentenek a digitalizálódó világban, ráadásul az influenszerek növekvő befolyásával a felhasználók még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ennek hatására az elmúlt időszakban egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak azok a jogorvoslati megoldásoknak, amelyek megoldhatja az említett problémát.

Ursula von der Leyen a Koppenhágában tartott demokrácia-csúcstalálkozón kifejtette, hogy szerinte az EU tartalomszabályozási jogszabálya, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA), kiegészülve a világ első AI-ról szóló jogszabályával sem biztos, hogy a jövőben elegendő védelmet nyújthat a félretájékoztatással szemben. A politikus elmondta, hogy ha újra az Európai Bizottság elnökének választják, fel fog lépni a külföldi dezinformáció ellen, és új jogszabályt fog javasolni. Véleménye szerint Európa nincs kellőképpen felkészülve, hogy felderítse és elhárítsa a külföldi beavatkozást és manipulációt – számolt be a hírről az Economx.

Nemrég a francia és a német hatóságok is jelezték, hogy újraindultak az EU-ellenes narratívákat terjesztő összehangolt támadások. Ezek nem csak az álhíreket terjesztő weboldalakon, hanem olyan mindenki által használt közösségi médiaplatformokon is megfigyelhető, mint a Facebook és az X.

A politikus hangsúlyozta, hogy az új javaslat az unión kívülről érkező, manipulált online információ felderítésének megerősítésére összpontosítana.

A Tanács egy május 14-én hívta fel a figyelmet, hogy az influenszerek az általuk kreált tartalmakon keresztül egyre radikálisabb hatást gyakorolnak az emberekre. Lényeges kiemelni, hogy ez a hatás gyakran pozitív, de az online közösségek sokszínűsége miatt a jelenség a mentális egészségére és a társadalomra nézve akár káros is lehet – így javaslatok születtek.

  • Biztatják a tagállamokat, hogy lépjenek kapcsolatba az influenszerekkel, illetve az újonnan alakult és őket képviselő szervezetekkel, hogy tudatosítsák a médiában betöltött szerepüket és a rájuk vonatkozó jogszabályokat.
  • Felkérték az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg azokat az opciókat, amelyekkel az influenszereknek uniós szintű támogatás nyújható. Ehhez a médiaműveltség és a felelős online magatartás terén összehangolt politikai együttműködést javasol. Megfontolás tárgyává teszi továbbá az EU már létező alapjainak és programjainak kihasználását a médiaoktatás területén.
  • A politikus felszólította a Bizottságot és a tagállamokat is, hogy dolgozzanak ki szakpolitikákat és eszközöket az influenszerek felelős magatartásának támogatására, valamint segítsék elő az önszabályozó testületek, mechanizmusok alakulását. Az utóbbi részeként javasolja egy etikai kódex kidolgozását az influenszerek számára.

A Tanács vállalta, hogy biztosítja az influenszerek bevonását a média­politikai szabályozások kidolgozásában, amely hatással lehet rájuk.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Címkék