A Google az éves konferenciáján több újítást is bejelentett: a mesterséges intelligencia minden szinten hódításba kezdett. A cég szerint az emberek még csak most kezdik el megtapasztalni, hogy az AI beépítésével mennyire átalakulnak az eszközök képességei, illetve a mobilhasználati szokások.

Idén is megrendezték a Google szokásos éves fejlesztői konferenciáját, ahol nem meglepő módon a mesterséges intelligencia került a fókuszpontba. Demis Hassabis, a Google DeepMind vezetője egy új AI érkezéséről rántotta le a leplet. Az újdonság a Google Gemini 1.5 Flash névre hallgat, amit a szakértő szerint a sebességre, illetve a hatékonyságra fókuszálva alkottak meg.

DeepMind vezetője elmondta, hogy a fejlesztés kiemelkedően teljesít számos területen, többek között a szövegek összegzésében, illetve a dokumentumoknál és a táblázatoknál lévő munkában. A szakember megosztotta, azért fejlesztették ki a Gemini 1.5 Flash-t, mert a fejlesztők olyan modellt szerettek volna, amely költséghatékonyabb és egyszerűbb, mint a 2024 februárjában bejelentett Pro verzió. A vállalat ráadásul a Pro legfontosabb funkcióit mind beépítette a Flash-be: az újítás képes akár egyszerre egy 1500 oldalas dokumentum vizsgálatára, vagy egy több mint 30 ezer sorból álló kód analizálására – írja a HVG.

Lényeges hozzátenni, hogy a Flash-t nem a felhasználók, hanem a fejlesztők számára alkották, akik ezt használva készíthetik el a saját AI-eszközüket. A Google emellett frissítette a Gemini 1.5 Prót is: ez azt jelenti, hogy az eszköz jobb kódot ír, illetve javult a hang- és képelemzési képessége. A cég azonban ígéretet tett arra, hogy még idén megduplázza az MI teljesítményét.

Más újítások is érkeznek

A Google a május 14-én tartott eseményén más újdonságokat is bejelentett: az Android megkapja a Google mesterséges intelligenciáját. A vállalat az Android 15 érkezésével építi a telefonos operációs rendszer részévé a Geminit, amelynek segítségével az alkalmazásokon átívelően lehet majd használni az eszközt. Az alkalmazások megnyitásakor így lehetővé válik, hogy egy témához kapcsolódó lekérdezések és műveletek menjenek végbe. Például ha egy csevegőalkalmazásnál indul el az AI, akkor képküldés esetén további hasonlók kereshetők.

A HVG szerint a cég emellett beszámolt egy másik újításról is: Ez az Ask This Video, aminek a segítségével a felhasználók YouTube-videókkal kapcsolatban kérdésekkel bombázhatják az AI-t, a chatbot pedig megválaszolja ezeket. A Google szerint az emberek még csak most kezdik el megtapasztalni, hogy a mesterséges intelligencia beépítésével mennyire átalakulnak az eszközök képességei és összességében a mobilhasználati szokások.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép:  picture alliance / Getty Images )

Címkék