A Clio 2024-ben is díjjal jutalmazta a kreatív ipar legmerészebb, legmeghatóbb vagy éppen legegyedibb kezdeményezéseit. Az elismerésben részesített kampányok közül válogattunk.

A Clio Awards minden évben összehozza a vezető kreatív tehetségeket, hogy a nemzetközi zsűri szerint legkiemelkedőbbnek ítélt pályaművek elismerésben részesülhessenek. Az 1959-ben alapított díjat idén is a reklámszakma legmerészebb és legkiemelkedőbb munkái nyerték el Grand, Gold, Silver, Bronze Clio és Short List formájában a május elsején tartott New York-i rendezvényen. A nemzetközi díjátadó számos ország kreatív munkáját értékelte, ezek közül csemegéztünk.

A francia Orange távközlési szolgáltató WoMen's Football nevű kampánya – melyet a Marcel Publicis ügynökség készített – a díjátadón négy Grand, hat Gold, kettő Silver és két Bronze díjat átvehetett. A kampányfilm egy kellemetlen tényre hívja fel a figyelmet, miszerint a társadalom többsége szerint az igazi foci, az a „férfi foci”.

A kijózanító kampány először elandalítja a labdarúgás szerelmeseit, majd arcon csapja őket a nyers valósággal.

A videó elején a francia férfi válogatott gyönyörködtető góljait lehet nyomon követni. Ám a teljes elfogultság pillanatok alatt megtörik,  ugyanis kiderül, hogy a férfiakhoz méltó gólokat valójában a francia női válogatott tagjai lőtték. A mesterséges intelligencia segítségével módosított videó lerántja a leplet arról, hogy a női labdarúgók méltatlanul nincsenek elismerve. Ennek egyetlen akadálya nem a nemek közötti játék minőségében keresendő, hanem az egyenlőtlen felfogásban.

A Clio Award idén is egész különböző kampányokat részesített elismerésben: Hang és audio craft kategóriában a Halls Breathe Through it nevű kampánya nyert egy Gold és egy Grand Clio elismerést,  melyet a madridi DAVID Madrid ügynökség készített. A kategóriából kiindulva a díjátadó oldalára a hirdetésnek csupán a hangformátuma került fel, mely kép nélkül kifejezetten művészi hatást nyújt. A videó arra világít rá, hogy mindennap szembesülhetünk olyan helyzetekkel, amelyek kihívás elé állítanak minket: ilyenkor idegesen zihálunk, felsóhajtunk, ha pedig megoldódik a probléma, megkönnyebbülten fellélegzünk. A kampány szerint ebben segít a Halls: átlélegezzük magunkat a nehézségeken.

A Clio Awards nyolc Gold, nyolc Silver, öt Bronze és tíz Short List elismerésben részesített Michelob ULTRA által nevezett Dreamcaster nevű kampányát valóban egyedülállónak lehet nevezni. A filmben látható, ahogy Cameron Black – egy vak ember – kommentált egy Knicks-meccset, ráadásul élőben a tévében. A férfi álma a technológia segítségével valóra vált. A Michelob ULTRA ugyanis Cameron Black-kel együttműködve kifejlesztett egy innovatív technológiát, amely segít minden vak és gyengénlátó embernek, hogy egy speciális AI alapú vibrációs mellény segítségével olvashatóvá váljanak a számukra láthatatlan „információk”.

Az egy Gold, két Silver, egy Bronze és Short List elismerésben részesített díjazottak közül a Burger King DAVID, São Paulo által nevezett kampánya sem maradhatott ki. A hamburger király köztudottan a kevésbé célzott fogyasztókat is szívesen hívja játékra. Így született meg a Mission: Whopper, mely egy Call of Duty promóciónak indult, de végül a videojáték birodalomban élők között egy Burger King jelenséggé nőtte ki magát . A márka arra kérte a Call of Duty csapatait, hogy nevezzék át tagjaikat a Whopper összetevői alapján. Ha az adott csapat megnyerte a játékot a hamburger összetevőinek sorrendjében, akkor máris egy burger ütötte a markukat. A résztvevő csapatok végül minden általuk játszott videójátékra átvitték a kezdeményezést. A videójátékokat végül meghódította a Whopper.

A londoni Ogilvy UK által készített egy Gold, két Silver és öt Bronze-díjas Dove kampányban egy szívfacsaró statisztikai eredmény és egy igaz történet kerül középpontba. A The Cost of Beauty nevű kampányból kiderül, hogy ötből három gyermek szenved mentális egészségügyi problémákkal a fullasztó szépségtrendek miatt. A márka változást követel: arra kéri az embereket, hogy írják alá a Kids Online Safety Act nevű petíciót. A kampányfilm egy Mary nevű lány igaz történetét is elmeséli, aki csaknem életét vesztette a közösségi média okozta káros hatások miatt. A filmben több mint egy évtized fotói, videói és naplóbejegyzései vannak összegyűjtve Mary életéből, ahogy elindul a mentális lejtőn, amint megkapja első telefonját és csatlakozik a közösségi média felületekhez. A végén azonban megtudjuk, ez nem csak Mary története. Ez több millió lány története.

A New York-i VML által nevezett két Gold, nyolc Silver, négy Bronze-díjas és egy Short List elismeréses OreoCodes nevű kampány a vonalkodókkal kreatívkodott, hogy színesítse a fogyasztók Ordeohoz kapcsolódó élményeit. A kampány lehetővé tette, hogy minden tejesdobozon lévő vonalkód beszkennelésével a fogyasztók a márkához tartozó kedvezményekhez jussanak. Az Oreo ezzel azt a gondolatot erősítette, hogy minden pohár tej mellé jár egy az ikonikus kerek kekszből.

Az összes elismerésben részesített kampányt a Clio oldalán lehet megtekinteni.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: FilmMagic / Getty Images)

(Forrás: Clio)

Címkék