A képviselőházi szavazást követően a szenátus is elfogadta a jogszabályt, amely előírja a kínai tulajdonú ByteDance-nek a TikTok teljes amerikai leválasztását az anyacégről.

Az április 21-ei képviselőházi szavazás után április 23-án a szenátus is megszavazta a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act nevű jogszabályt. A törvény arra akarja kényszeríteni a kínai tulajdonú platformot, hogy eladja tulajdonrészét az Egyesült Államok által jóváhagyott vevőnek, különben kitiltják az alkalmazást az országból – számolt be a Magyar Narancs.

A jogszabály – a The Guardian szerint – 79-18 szavazati arányban ment át az amerikai törvényhozáson, mely innentől Joe Biden aláírására vár. Az elnök beleegyezését követően a kínai tulajdonú platformnak kilenc hónap áll majd a rendelkezésére, hogy vevőt találjon a vállalatban birtokolt tulajdonrészére. Indokolt esetben a határidő egyszer kilencven nappal meghosszabbítható.

Egy aláírás és kész?

Korábban a kínai tulajdonú cég úgy nyilatkozott, hogy ellenezni fog minden olyan kísérletet, amely a TikTok eladására kényszeríti.

170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja el a törvény, tönkretesz 7 millió vállalkozást, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához

– közölte a cég április közepén.

Az elemzők szerint elképzelhető, hogy a ByteDance nem adja ilyen könnyen a bőrét: akár perre is viheti az ügyet. A Richmondi Egyetem jogi professzora, Carl Tobias szerint egy elhúzódó jogi harc következhet, mely akár két évig is eltarthat. Elmondta, ha 9 hónapon belül nem találnak vevőt a ByteDance részesedésére, az tovább húzza a TikTok elleni fellépést az USA-ban.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Anadolu / Getty Images)

Címkék