Több mint 1,8 milliárd eurós, azaz 712 milliárd forintos bírsággal sújtotta az Európai Unió az Apple-t, amiért az meggátolta, hogy a Spotify és más zenei streaming szolgáltatók teljes körűen tájékoztathassák a felhasználóikat.

Az elmúlt években az Apple meggátolta a Spotify-t és más zenei streaming szolgálatókat is abban, hogy azok az alkalmazáson kívüli előfizetési lehetőségekről tájékoztassák a felhasználókat. Ennek eredményeként március 4-én az Európai Unió – jelenlegi árfolyamon – 712 milliárd forintos bírsággal sújtotta a céget – írta az Index.

A Spotify először 2015-ben kereste fel az Európai Bizottságot panaszával, miszerint a digitális zenei piac fejlődése megállt, ugyanis véleményük szerint az Apple visszatartja a versenytársakat. Azonban a döntés hátterében egy 2019-ben indult eljárás található, amelyet szintén a Spotify terjesztett elő. Az eljárás során a svéd vállalat azt sérelmezte, hogy csak akkor kínálhatnak a felhasználóknak az iPhone-okon, illetve az iPadeken alkalmazáson belüli előfizetési lehetőséget, ha az ezekből származó bevételük 30 százalékát az Apple markába helyezik. Ez a megszorítás nem kizárólag a Spotify-t érintette, mivel az Apple minden egyes, az App Store-on keresztül történő vásárlás után 30 százalékos járulékot kebelez be, amit természetesen több vállalat is igyekszik megkerülni. A Spotify is megpróbálkozott ezzel a trükkel, ugyanis a zenei streamingszolgáltatásukra csak a weboldalukon keresztül lehet előfizetni, erről azonban az App Store a natív iOS-es alkalmazáson belül nem tájékoztathatja a felhasználókat. Ebből kifolyólag, aki nem rendelkezik előfizetéssel, az nem tudja egyből használni az alkalmazást.

A jelenséggel kapcsolatban az Európai Unió versenyjogi végrehajtójának nyilatkozata szerint az Apple korlátozásai a többi streamingszolgáltatással szemben tisztességtelen kereskedelmi feltételnek minősül, ennek értelmében pedig súlyos pénzbüntetést szabtak ki a cégre. Margrethe Vestager, az EU trösztellenes ügyekkel foglalkozó igazgatója azzal indokolta a döntést, hogy az Apple tíz éven át visszaélt az erőfölényével a zenei streamingalkalmazások App Store-on keresztüli forgalmazásának piacán. Ezzel korlátozta a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az Apple rendszerén kívül elérhető olcsóbb zenei szolgáltatásokról, ami az EU trösztellenes szabályai szerint jogellenes.

Az ügy azonban nem ennyire egyszerű

A döntésre március 4-én az Apple is reagált egy közleményben. A cég természetesen nem értett egyet az ellene felhozott vádakkal, ezért fellebbezett az ítélet ellen és bíróságra viszi az ügyet. Az Apple elmondása szerint, ugyanis a határozat annak ellenére született meg, hogy a Bizottság nem talált semmilyen hiteles bizonyítékot a fogyasztóknak okozott kárra. Véleményük szerint a döntéshozó ezzel „figyelmen kívül hagyja a virágzó, versenyképes és gyorsan növekvő piac realitásait″. Azt is hozzátették, hogy a fejlesztők túlnyomó többsége – mintegy 86 százaléka – soha nem fizet jutalékot az Apple-nek.

Ma a Spotify 56 százalékos részesedéssel rendelkezik az európai zenei streamingpiacon – ez több mint kétszerese a legközelebbi versenytársának –, és semmit sem fizet az Apple-nek a szolgáltatásokért, amelyek segítettek abban, hogy a világ egyik legismertebb márkájává váljon. Sikerük nagy részét az App Store-nak köszönhetik, valamint mindazoknak az eszközöknek és technológiáknak, amelyeket a Spotify az alkalmazásuk elkészítéséhez, frissítéséhez és megosztásához használ az Apple-felhasználókkal világszerte

– írta a közleményében a Apple.

Többek között a vállalat azt is megjegyezte a védelme érdekében, hogy a Spotify alkalmazását több mint 119 milliárd alkalommal töltötték le vagy frissítették az Apple-eszközökön. A Spotify az App Store-ban a világ több mint 160 országában érhető el, az Apple pedig az állításuk szerint sok területen segítette a Spotify fejlesztőit annak érdekében, hogy a lehető legjobb alkalmazást hozhassák létre, mindezt bármiféle ellenszolgáltatás követelése nélkül.

(Borítókép: NurPhoto/Getty Images)

Címkék