A hétszeres F1-világbajnok Michael Schumacher lánya, Gina nemrég férjhez ment – az esküvőn ott volt édesapja is, akit 2013-as balesete óta maroknyi ember láthatott csak. A lagziról szóló hírek nagy részében volt valami közös, mégpedig az, hogy megvezették az olvasót.

Habár maguk a cikkek mind leszögezték, hogy a ceremónia előtt minden résztvevőtől begyűjtötték okostelefonját, hogy fénykép véletlenül se készülhessen és szivároghasson ki, mégis abban a hitben kattintottak sokan a hírre, hogy végre láthatják majd az egykori sportolót. Ezért nem is lehet hibáztatni őket, az ígéret ugyanis konkrétan ez volt, bár a cikkekben aztán egy valóban sosem látott, ezeréves, fiatalkori fotó jelent meg a hírességről – vagy még az sem.

  „Tényleg ő van a képen? Megdöbbentő fotó került elő nagybeteg Michael Schumacherről”

„Rendkívüli fotót osztottak meg Michael Schumacherről a szemfüles rajongók”

„Váratlanul megmutatta magát Michael Schumacher”

„Michael Schumacher hamarosan egy újabb eseményen vehet részt - Már nem őrzik 7 lakat alatt”

A fenti címek az elmúlt néhány nap termése közül valók a magyar sajtóból: ennél jóval több kiadvány igyekezett meglovagolni azt a hullámot, hogy a hétszeres német Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher gyermeke a közelmúltban házasságot kötött, és az eseményen ott volt maga a bajnok is, akiről 2013 decembere, elhíresült síbalesete óta tulajdonképpen semmit sem tudni.

 

Michael Schumacher – és máris kattintanak?

Időről időre persze felbukkannak hírek, melyekben a család egyik állítólagos barátja, vagy Schumacher egy valódi, személyes ismerőse szólal meg – amikor az utóbbiról van szó, pontos részletek ott sem derülnek ki, de Michael Schumacher neve mindmáig biztos recept arra, hogy meggondolatlan kattintásokat szerezzen egy oldal.

A jelenség egyáltalán nem magyar, a Schumacher-lagzi kapcsán végigrohant a nemzetközi médián is, hasonlóan megtévesztő címekkel, amelyek hatására

az olvasó úgy érezhette, hogy kattintás után képet lát majd a németről, amelyből talán az is kiderül számára, milyen életet folytathat 11 évvel a balesetet követően a versenyző.

Önmagában az érdekes tény, hogy van egy olyan exsportoló, aki egyébként már a vele történtek előtt visszavonult, ilyen közérdeklődésre tartson számot. Természetesen karrierje, az, hogy öt évben tudott zsinórban világbajnoki címet elnyerni, a teljesítmény, amelyet letett az asztalra, indokolhatja ezt, de ehhez képest is érdekes és érzéketlen, ahogyan helyzetére a média reagál.

Tizenegy éve nem ismerünk részleteket, miért épp most jönne változás?

A sportoló felesége ugyanis világosan kommunikálta már a korábbiak során is azt, hogy nem kívánják a nagyvilággal megosztani, pontosan milyen állapotban került haza a hosszan mesterséges kómában tartott sportoló, amikor végre befejeződtek kórházi kezelései.

Az üzenet egyértelmű: nem szeretnék, hogy a nagyvilág csámcsogjon azon, mi lett az egykori fitt Schumacherrel, és talán az sem céljuk, hogy sajnáltassák magukat az eset kapcsán.

Azt ugyanakkor érzik, hogy van rajtuk némi nyomás, a világ kíváncsi lenne mindenre – ezért is készülhetett a Netflixre sorozat a pilótáról, melyben ugyanakkor szintén diszkréten beszéltek a jelenről.

Mindezek ellenére mégis, ha csak lehet, él a média azzal, hogy az olvasókban azt a képzetet keltse: kattintás után meg fognak tudni valamit, látják majd azt, amit látni szeretnének – vagy talán azt, amitől elborzadni akarnak, pontosabban. Olcsó szórakoztatás figyelemfelkeltő címmel: persze az utóbbiak 2013-hoz képest mostanra sokkal inkább az online média sajátjaivá váltak, olyan elképesztő hírzajban kell megpróbálni kitűnni, hogy az értékesebb tartalmak is kénytelenek ilyen kapun keresztül eljutni az olvasókhoz.

 

Van, amivel nem kellene kattintásokért ácsingózni

Mégis, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy tizenegy éve őrzött titokról van szó, akkor bármennyire is igaz az, hogy az egykori közszereplővel kapcsolatosan nem véletlen a kíváncsiság, az érdeklődés, érdemes ennél messzebbre is látni.

Több mint egy évtized múlt el úgy, hogy Michael Schumacher már megkérdőjelezhetetlenül nem számít közszereplőnek, hiszen egyáltalán nem vesz részt a nyilvános szféra történéseiben.

Az, hogy állapota teszi ezt lehetetlenné, felesége vagy az ő akarata alakítja így, e szempontból mellékes.

Az azonban, hogy öccse, Ralf Schumacher közelmúltbéli coming outja vagy éppen gyermekének esküvője kapcsán ismét ugyanez a folyamat kezdődjön elölről, meglehetősen méltatlan. Vannak olyan ügyek, amelyek kapcsán mégis el kell kerülni a kattintásvadászatot: Schumacher mai állapota, életének ez a feltehetően nehéz szakasza éppúgy ilyen, mint ahogyan Karsai Dániel ALS-beteg alkotmányjogász életének utolsó időszaka volt. Sajnos nem mindenki számára ilyen egyszerű ezt a felismerést meghozni – az olvasó azzal tehet a legtöbbet annak érdekében, hogy egyszer véget érjen a tendencia, ha nem kattint. Hiába is volt egykor rajongó vagy érdekelné ma, hogyan él egykori kedvence, könnyen lehet, hogy erről soha nem tud majd meg részleteket. 

Címkék