Augusztus 13-án a budapesti Eiffel Műhelyházban tettek fogadalmat a Magyar Paralimpiai Csapat tagjai a hamarosan kezdődő, párizsi paralimpiára készülve. Idén először egy újdonság is mutatja a paralimpia jelentőségét extra motivációt nyújtva a versenyzőknek és tovább lelkesítve a közönséget – saját daluk született.

Mint a Magyar Paralimpiai Bizottság közleményében olvasható, a 2024-es év nemcsak a sportszakmai sikerek és a paralimpia miatt marad emlékezetes a magyar parasport számára: idén először készült el ugyanis a Magyar Paralimpiai Csapat hivatalos dala, amelyet az eskütételi ünnepségen hallhatott először a közönség.

Az előadók Herczog Richárd, Miklósa Erika, Dánielfy Gergely, Ember Márk, Gubik Petra, Kocsis Paulina, Kovácsovics Fruzsina, Kökény Attila és Szabó Száva voltak, akik mellett a Magyarul Szeretjük Zenekar és egy, a sportolók hozzátartozóiból toborzott meglepetéskórus is részt vett a dalpremieren.

Kollégánk a Paralimpiai dal egyik szövegírója

Az előadáson jelen voltak az alkotók: a zenei producer, Rakonczai Viktor és a szövegírók, Kocsis Paulina és Hujber Szabolcs is. Számunkra azért is különösen kedves a Magyar Paralimpai Csapat hivatalos dala, mert Hujber Szabolcs társkiadványunk, a Dívány vezető szerkesztője. Meg is kérdeztük őt arról, miért tartja fontosnak, hogy idén először született dala a paralimpiai csapatnak, és mi volt a fő gondolat a szöveg megalkotása során.

Mint mondta:

Mostanra már a szurkolók számára is nyilvánvalóvá válhatott, amit a sportolók és edzőik jó ideje tapasztalnak: a versenyek egyre kiélezettebbek, egyre nagyobb a konkurencia, hihetetlen mértékben szélesedik a sporteseményeken a résztvevők, sőt az esélyesek köre is. Ebben a helyzetben nüanszokon múlhat a jó szereplés, a siker. És ebben szerintem a zenének nagy szerepe lehet, hiszen komoly motiváló erővel bír.“

Szabolcs arra is kitért, hogy a zene milyen szervesen hozzátartozik a versenyekhez, akár úgy is, hogy a sportolók közvetlen motivációt nyernek belőle, kikapcsolnak általa.

Jusson eszünkbe a rajtkőhöz szólított úszók fejhallgatója, a versenyzők a vízbe ugrás előtt egy perccel is még a kedvenc zenéjüket hallgatják, hogy erőt és bátorságot merítsenek a küzdelemhez. Vagy amikor két kísérlet között az atléták bedugják a fülest valami zenével, hogy kikapcsoljanak minden zavaró tényezőt. A zene másodpercekben, centikben, kilókban, pontokban mérhető segítséget nyújthat. Remélem, a mi dalunk is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is kiverekedjék magukat sportolóink, és elérjék a céljaikat.“

Az Artisjus-díjas szövegíró ezért is örült, amikor Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Rakonczai Viktor, a dal zeneszerzője a szövegírásra felkérték őt és a dalban éneklő Kocsis Paulinát.

Ez a dal egyébként egyértelműen megfogalmazza, hogy a jól felkészített testnek is szüksége van arra a lélekből jövő többletre, ami mindenkiben ott van, de nem mindig sikerül felszínre hoznunk. A tűz, a láng az olimpiák egyik legfontosabb szimbóluma, ezért ezen a motívumon keresztül érzékletesebben ki lehet fejezni ezt a belső küzdelmet, ami szerencsés esetben a sikerhez vezet. Akár egy olimpián, akár a mindennapokban.“

Egyre fontosabb a parasport

Ahogyan Hujber Szabolcs is hangsúlyozta, a paralimpia és a parasportolók teljesítménye a hagyományos olimpiához hasonlóan időről időre emlékeztethet arra minket, hétköznapi embereket is, hogy felszínre hozzuk a rejtett tartalékainkat, kitoljuk a határainkat, és erőforrást kovácsoljunk az akadályokból. A paralimpia szintén kiemelkedő példája annak, hogy az esetleges hátrányoknak sem kell megállítaniuk minket abban, hogy elérjük a céljainkat. Emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy nagyon különbözőek vagyunk, látható vagy kevésbé látható problémákkal és erényekkel. Ezért is fontos, hogy nyitottan forduljunk másokhoz és magunkhoz is.

A paralimpia ezeket az értékeket egy olyan világban képviseli, amikor a radikális vélemények és azonnali ítéletek csatazaja könnyen elnyomja az árnyalatokat, a történések mögött rejlő emberi tényezőt és küzdelmeket.

A most született dal pedig még inkább felhívja a figyelmet ezekre a rejtett erőforrásokra, a paralimpia nyújtotta inspirációra, és azt is mutatja, hogy a parasport egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.

Szintén erre utal az, hogy a párizsi paralimpiára 39 sportolónk szerzett indulási jogot 13 sportágban, amellyel mind sportolói létszámban, mind a sportágak számában sikerült meghaladni a tokiói csapatot. A sportolók magas szintű felkészülése már nem csak az edzéseken zajlik, hanem igénybe veszik a terápiás lehetőségeket, a mentális felkészülést és a táplálkozástudomány nyújtotta lehetőségeket is. Ez utóbbihoz kapcsolódva támogatja az Eisberg a Magyar Paralimpiai Csapat változatos étrendjét.

Címkék