Szeptember elején indul az RTL Sztárbox című sorozatának új évada, és idén egy fontos változás is történt: a szereplők profi bokszolói státuszt kaptak. Vajon mi motiválta az RTL ezen döntését, és milyen következménye lehet a szereplők megváltozott státuszának?

A RTL Sztárbox című műsorának tavaly őszi sorozatát számos kritika érte az erőszak ábrázolása miatt. Többször is előfordult, hogy egy-egy szereplő olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani. Nézői panaszok érkeztek a médiahatósághoz, és felmerült a kérdés, hogy megfelelő-e a 12-es korhatár-besorolás, amely lehetővé teszi, hogy a vetélkedő-reality-t bármikor képernyőre tűzzék. A Médiatanács a nem megfelelő életkori kategóriába sorolás és nem megfelelő időpontban való sugárzás miatt több millió forintos büntetést is kiszabott a műsor miatt a csatornára.

Az idén ősszel induló évadban egy fontos változás történt: a szereplők profi ökölvívói státuszt kaptak a Magyar Ökölvívó Szövetségtől, amely más megvilágításba helyezheti a műsorban látottakat.

Idén először profi köntösben

2004-ben és 2005-ben a Sztárbox egy-egy estés esemény volt, többfordulós verseny formájában először 2023-ban jelentkezett. Idén először pedig a versenyzők és az edzők a Magyar Ökölvívó Szövetség profi tagozatának hivatalos licenszével is rendelkeznek. A Sztárbox gáláit így a profi tagozat szankcionálja: a mérkőzések hivatalos lebonyolításához a bírókat és a szükséges szakembergárdát is a szervezet biztosítja.

A MediaFuture megkereste az RTL-t a kérdéssel, hogy miért tartotta fontosnak, hogy profi státuszt kapjanak a versenyzők. Mint írták,

a versenyzők nagyon komoly munkát fektetnek a felkészülésbe. Nem csupán mi, hanem a velük dolgozó szakemberek is úgy gondolják, hogy a teljesítményüknek valós sportértéke van, amelyet ez a státusz is megtisztel.

CeleBverekedés vagy sportközvetítés?

A profi státusz a résztvevők elismerése mellett hatással lehet arra is, hogy a sorozat show-műsornak vagy sporteseménynek minősül-e, ez pedig befolyásolhatja annak korhatár-besorolását. Az ajánlott korosztály megjelölésének célja a kiskorúak védelme, és az, hogy a gyermekek ne találkozzanak a médiában olyan tartalommal, amely káros hatással lehet rájuk, negatív módon befolyásolja a személyiségfejlődésüket. A médiatörvény szerint a korhatár-besorolást maguk a szolgáltatók végzik el. Bizonyos műsorok, így a sportműsorszámok esetében viszont ez nem szükséges. Ugyanakkor a jogszabály kiköti, hogy

sportműsorszám a kereskedelmi közlemények és társadalmi célú reklámok mellett szintén nem tehető közzé olyan időszakban, amelyben, hogyha a tartalmának megfelelő kategóriába sorolnák – előre láthatóan – nem lenne helye.

A szereplők hivatalos státuszával sportműsorrá, illetve sporteseménnyé válik-e a celebverekedés? Míg a hivatalos státusz alapot teremt ahhoz az érveléshez, hogy sportműsorról van szó, a nézői intuíció azt súghatja, hogy a hírességek főszereplésével készült showműsor azért nem egészen ugyanaz, mint egy olimpiai közvetítés.

Miután a médiahatóság többnyire rugalmasan értelmezhető irányelveket ad meg a korhatár-besorolásokkal kapcsolatban, a kérdésre akkor születhet konkrét válasz, ha nézői panasz érkezik a műsor sugárzásával kapcsolatban.

Erőszakos tartalmak

Az erőszakos tartalmakkal kapcsolatos irányelvek szerint mindenesetre a 6 éven aluliaknak sugárzott műsorok nem tartalmazhatnak ártalmas elemeket, amelyeket ez a korosztály nem képes megfelelően feldolgozni, és nem lehet olyan magatartásmintát sem közvetíteni, amelyen keresztül az erőszak kritika nélkül jelenik meg. A 12 éven aluliaknak készült műsorok esetében fontos, hogy a főhős által alkalmazott erőszak erkölcsileg igazolható legyen, valamint a hős ne forduljon automatikusan vagy kezdeményező módon az erőszakhoz, mint a konfliktusmegoldás bevált eszközéhez, és ne sugallja azt, hogy az erőszak ilyen módon való használata társadalmilag elfogadott.

A műsorszámok besorolásánál további irányadó szempont, hogy az egyes erőszakot tartalmazó jelenetek – az előfordulást és az ábrázolás módját tekintve – visszafogottak legyenek, hogy ne idézhessék elő az erőszakkal szembeni elfásulást. Az erőszakos cselekmény következményeinek megjelenítésekor sem ajánlott a filmes eszközök által kiemelt vagy részletezett ábrázolás.

Még a 16 év feletti korosztályban is károsak lehetnek azok a műsorszámok, amelyekben dicsőítik az erőszakot, elfogadható, esetleg kívánatos magatartásként állítják be azt. Az ilyen elemeket tartalmazó filmeken kívül magasabb korhatár-kategóriát igényelnek bizonyos nem-fikciós szórakoztató formátumok, de a reklámok esetében is körültekintőnek kell lennie a csatornáknak.

Címkék