Egy egész héten át több mint harminc alkotás vetítésével ünnepli a TV2 Csoport a Magyar Film Napját, de az RTL+ sem marad ki, filmpremier és több tucat közönségkedvenc is látható lesz a streaming felületen.

Április 30. a Magyar Film napja – 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar némafilmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. 2018 óta ez a nap a magyar film és magyar alkotók ünnepe.

Az évfordulóhoz kapcsolódva április 30-tól elérhető az RTL+ előfizetői számára a Kojot négy lelke. Gauder Áron egész estés animációs filmje az indián teremtéstörténet mítoszán keresztül arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

A Műanyag égbolt is látható lesz, ami Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta többszörösen díjazott író- és rendezőpáros első egész estés animációs filmje. Az alkotás egy állatok és növények nélküli, nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az emberiség túlélésének kegyetlen ára van.

Az RTL+ előfizetős kínálatában nézhető a Magasságok és mélységek című film is. 2013 májusában az egész ország a két eltűnt magyar hegymászó: Erőss Zsolt és Kiss Péter miatt aggódott. A kutatóexpedíciók sem találtak rájuk, Erőss felesége végül élő adásában jelentette be: feladta a reményt és nincs szükség további keresésre. Őszinteségével és keménységével magára vonta média figyelmét, a sajtó pedig mindent elkövetett, hogy megtörje a gyerekeivel magára maradt, gyászoló nőt.

Az RTL streaming platformján szintén elérhető A nemzet aranyai. A dokumentumfilm a magyar vízilabdasport világhírű titánjairól és a nívós eredményekkel teli, 1997 és 2008 közötti időszakáról szól. Emellett streamelhető a Legénybúcsú extra című magyar film is. A történetben két legénybúcsús csapat versenyez egymással, hogy megnyerjék a több millió forint értékű főnyereményt. Az RTL+ tartalmi kínálatában több tucat további magyar film is elérhető a Kincsemtől kezdve a Toxikomán át Napszálltáig.

A TV2 Csoport a Magyar Film Napját több mint harminc alkotás vetítésével ünnepli. Nemcsak április 30-án, hanem egész héten, április 29-től május 5-ig a médiatársaság több csatornája is tiszteleg a magyar mozgóképgyártás előtt. Klasszikus, vagy modern, vígjáték, vagy történelmi mozi? Mindenki megtalálja a kedvére való műfajt.

TV2

Május 1-jén az 1969-es A tanú eredeti változatát vetítik a TV2 csatornán. A 2019-ben bemutatott verzió Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját nyerte el. Az egyetlen fennmaradt cenzúrázatlan korabeli kópia alapján a digitális technika segítségével vált lehetővé az eredeti változat rekonstrukciója, ráadásul restaurálva, kiváló minőségben. Az eredeti verzióban látható a Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, és az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban nem szerepel a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amit Bacsó Péter rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben.

SuperTV2

A Magyar Film Napján a SuperTV2 nézői is találnak kedvükre való programot. Április 30-án a Kilenc és fél randit láthatják Fenyő Iván és Kovács Patrícia főszereplésével. A 2018-as vígjátékban Debreceni Dávid, az egykori író, a bulvárlapok sztárja tökéletes életét éli, ám egy napon gazdag menyasszonya elhagyja, a luxusautóját összetörik, és a kiadója beperli. Dávidnak sürgősen pénzre van szüksége. A kiadó vezetője ultimátum elé állítja: megkapja a pénzt, ha ír egy könyvet tíz nap alatt arról, miért van annyi magányos fiatal nő Budapesten?

Május 1-jén jön a Valami Amerika 3. A már jól ismert tesók: Tamás, Ákos és András minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, aminek tétje a fiúk sorsa.

Május 2-án este ismét egy magyar vígjáték lesz műsoron. Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. A BÚÉK-ben egy baráti társaság az év utolsó napján úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy hangosan fel kell olvasni. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Goda Krisztina rendező alkotótársával, Divinyi Réka forgatókönyvíróval készítette el az eredeti olasz Teljesen idegenek című sikerfilm magyar változatát, és hazánk népszerű színészeivel – köztük Hevér Gáborral, Szávai Viktóriával és a Hazatalálszból is ismert Törőcsik Franciskával – keltik életre a meglepetéssel teli szilveszter éjszaka eseményeit.

Május 5-én két legendás magyar színészünk, Reviczky Gábor és Pogány Judit főszereplésével látható a Zimmer Feri. Fikász Ferenc ötvenes vállalkozó hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve szerint őszre kifizeti az adósságot, és ehhez minden eszközt felhasznál: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz, földet kever a kávéhoz. Kizárólag a családjában bízik, bár bennük sem mindig. Tímár Péter nagy sikert aratott filmszatírája sajátos technikával készült, a színészek egyes jelenetekben eredetileg visszafelé mozogtak, majd a filmben ezt fordítva vágták be, a szövegeiket pedig hol gyorsítva, hol lassítva játszották le.

Mozi+

A Magyar Film Napja alkalmából a TV2 Csoport közkedvelt filmcsatornája, a Mozi+ is számos kiváló hazai filmalkotást kínál. Közülük olyanokat, mint például a Hadik, amely április 30-án kedden kerül képernyőre. A Szikora János rendezte, 2023-ban bemutatott történelmi kalandfilm főszereplői: Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás és Bordán Lili. A film, amely a történelem egyik kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel, most először látható TV2-es kábelcsatornán.

A kiemelkedő magyar filmalkotások sorában vasárnap Tordy Gézára, a Nemzet Színészére emlékezve A kőszívű ember fiai 1-2 része is érkezik a Mozi+ -on, amelyben a további főszerepekben Tordy Géza mellett Sulyok Mária, Major Tamás, Bitskey Tibor, Mécs Károly és Béres Ilona látható.

Moziverzum

A 2004-ben bemutatott, Argo című akció-vígjáték folytatása, az Argo 2 jön a Moziverzumra, a TV2 Csoport prémium filmcsatornája április 30-án. Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) tíz év után sem lett okosabb, továbbra is kisstílű bűnözők, és abban sincs változás, hogy még mindig nagymenőknek hiszik magukat és hatalmas pénz után áhítoznak. A főszerekben Kovács Lajos, Bicskey Lukács, Scherer Péter, Kiss József, Bán János, Kulka János, Oszter Sándor és Nagypál Gábor látható.

Újabb kiváló hazai filmalkotás érkezik még a héten Kulka Jánossal, A játszma május 4-én szombaton lesz látható. A film a Hadikhoz hasonlóan most először kerül képernyőre TV2-es kábelcsatornán. Főszereplői: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter és Staub Viktória. A Kulka János alakította Markó Pál a filmben éppúgy agyvérzést szenvedett, mint a színművész az életben, és ugyanúgy nehezére esik a mozgás, illetve a beszéd. A játszma volt az első olyan film, amit betegsége után Kulka János elvállalt, így az ő visszatérése miatt is vált igazán emlékezetessé.

Prime

Május 4-én a Prime-ra kapcsoló nézők is csemegézhetnek A Magyar Film Napja alkalmából. A Nyugati nyaralás című 2022-ben bemutatott krimivígjátékot nézhetik meg Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezésében, Mészáros Máté és Pokorny Lia főszereplésével. Érdekesség: az 1984 nyarán játszódó filmhez a készítőinek inspirációt adtak Bujtor István Ötvös Csöpi-filmjei.

Egyes helyzetekben talán a legtöbb emberben felmerült már a gondolat, hogy az örök vadászmezőkre küldje a fogorvosát. Nincs ezzel másként Keszeg, a bérgyilkos (Gesztesi Károly) sem, annál is inkább, mert a gyökérkezelés alatt rádöbben, hogy Jorgos nem más, mint az a személy, akit el kell távolítania az útból. A szintén május 4-én látható Idegölő szereplői: Gesztesi Károly, Csányi Sándor, Molnár Piroska, Yannis Zouganelis, Alkis Boulamatsis és Kovács Kokó István.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Forrás: RTL / TV2)

(Borítókép: RTL / TV2 csoport)

Címkék