Ahogy a Meta az AI felé fordult, a bevételei is szárnyra kaptak. A cég osztalékot jelentett be a befektetőknek – egy nappal Zuckerberg kongresszusi meghallgatása után.

Az AI használatának hála, megtelt a Meta malacperselye, így – húsz éves fennállása alatt először – osztalékot fizet a befektetőknek. A pénzforgalom felülmúlta a befektetői várakozásokat, a részvények pedig emelkedtek, mivel a technológiai óriás 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot hirdetett — írta The Guardian február 2-án.  

Mark Zuckerberg sem marad ki a jóból, 700 millió dollárt kap a Meta osztalékából.

A vállalatnak a negyedik negyedévre 40,1 milliárd dolláros bevétele lett, ami meghaladta az előrejelzett 39,18 milliárd dollárt. Ez az előző évhez képest plusz 25 százalékot jelent. 

A Meta – más nagy technológiai vállalathoz hasonlóan – arra törekszik, hogy a mesterséges intelligencia eszközeit az alapműködésébe forgassa vissza. A bejelentéséhez társított nyilatkozatában Zuckerberg azt mondta, hogy a vállalat nagyot lépett előre a mesterséges intelligencia és a metaverzum fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseik megvalósításában.

Arra számítunk, hogy eltökélt és hosszútávú mesterséges intelligencia kutatási és termékfejlesztési erőfeszítéseink az idei év után is növekvő infrastrukturális beruházásokra adnak lehetőséget

— olvasható a cég sajtóközleményében.

Az előző negyedévi beszámolóban Zuckerberg kiemelte a Meta mesterséges intelligenciára vonatkozó terveit. Kijelentette, hogy 2024-ben ez lesz a Meta legnagyobb beruházási területe. Azt is elmondta, hogy a vállalat „a győzelemre hajt”.

A mesterséges intelligencia területén már most heringparti van, tehát a Metának keményen kell küzdenie versenytársaival, akik – az OpenAI, a Microsoft és a Google – jelenleg az AI kiskirályai, így a vállalat erős ellenszélben halad előre.

Zuckerberg egy január elején közzétett Instagram videóban arról számolt be, hogy a Meta 9 milliárd dollár értékben vásárolna Nvidia chipeket, hogy támogassa a mesterséges intelligencia kiterjesztését. A Nvidia már most uralja az AI rendszerekben használt chipek piacát.

A Faceboookóriás szerint a mesterséges intelligenciát a reklámkampányok javítására és a reklámbevételek növelésére fogják használni. Emellett új Meta termékek, köztük az AI chatbotok fejlesztésének is ez lesz az alapja. A reklámokból származó bevétel (amely a cég fő üzletágának számít) 38,7 milliárd dollár volt, míg az előző év azonos időszakában 31,25 milliárd dollár.

Zuckerberg február 1-jén úgy nyilatkozott a The Guardiannek, hogy a Meta a következő hónapokban (reményei szerint) szélesebb körben is bevezeti az AI-szolgáltatásokat. Több opciót is kidolgozott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos „taktikai könyvébe”. Nagy előnyére szolgál azonban, hogy világszerte emberek milliárdjainak adatai (bejegyzések, képek és videók formájában) vannak a markában, a Meta különböző platformjain.

A Meta virágzásának ellenére a befektetők nem teljesen nyugodtak. Ugyanis január végén az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában a gyerekek szexuális kiszolgáltatottsága miatt kérdőre vonták a közösségimédia-cégek vezetőit. A tárgyalásra Zuckerberg mellett beidézték az X, a TikTok, a Snapchat és a Discord vezérigazgatóit is.

Az ülés során a kongresszus tagjai olyan jogszabályokat hoztak, amelyek megfoszthatják a Metát és más platformokat a jogi mentességtől az oldalukon közzétett tartalmakra után. A szabályozás következtében a Meta arra törekszik, hogy diverzifikálja alaptevékenységét, amely – a kritikus hangok szerint – eddig csupán a hatalmas mennyiségű felhasználói adatgyűjtésen alapuló reklámozásra támaszkodott.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

Címkék