Milyen egy jó videós tartalom? Mire kell figyelnie a márkáknak, ha sikeresek szeretnének lenni a közösségi médiában? Vendégszerzőnk, Javier Núñez Orostegui, a Publicis Groupe Hungary szenior közösségi média tartalomstratégája elárulja a választ.

A digitális világ, amelyben most élünk, tele van gyorsan felbukkanó majd eltűnő trendekkel. Rengeteg tartalom forog körülöttünk, de mégis a rövid videók valahogy kiemelkednek a többi közül. Ez a formátum jelenleg a leghatékonyabb eszköz arra, hogy olyan közösségi média stratégiát hozzunk létre, amely közvetlenül a márka tartalmi alapjaira építve eljut a célközönséghez, és bekerül az emberek hírcsatornájába. De csak akkor működik jól, ha kreatív, hiteles és egyszerre több igényt is kielégít. Cikkünkben ennek a formátumnak a rejtelmeiben merülünk el Javier Núñez Orostegui, a Publicis Groupe Hungary szenior közösségi média tartalomstratégája segítségével.

A “szentháromság”: TikTok, Reels és Shorts

Felejtsük el a macskás videókat és a kihívás őrületeket. A rövid videók ma már a kreativitás, a közönség bevonásának és a márkatörténet hatékony elmesélésének eszközeivé váltak. Egy közösségi média analitikával foglalkozó oldal, a Social Insider tanulmánya szerint a TikTok vitathatatlanul a formátum királya, elképesztő 2,34%-os engagement aránnyal. Őt követik versenytársai, az Instagram Reels (1,48%) és a YouTube Shorts (0,91%). Ezek azok a platformok, ahol a trendek megszületnek, a közösségek virágoznak, és a márkák bekapcsolódhatnak a Gen Z kultúrájának lüktetésébe.

A TikTokon való érvényesüléshez a marketingszakembereknek tudniuk kell, mi működik jól. Ebben az évben a TikTok megalkotta a „Creative Bravery” (kreatív bátorság) kifejezést is, amely a kíváncsiság, a képzelet, a sebezhetőség és a bátorság elegye. Blake Chandlee, a TikTok Global Business Solutions elnöke nyilatkozta nemrég:

Ahhoz, hogy a márkák kitűnjenek a TikTokon, át kell térniük azokra az egyszeri megnyilvánulásokra, amikor tetten érhető a “kreatív bátorságuk” és ezt be kell építeniük a napi viselkedésükbe és stratégiájukba. Végül azok nyernek majd nagyot, akik ezt bevállalják.

Az Instagram Reels - amely zökkenőmentesen integrálódott az Instagram platform ökoszisztémájába - stratégiai lehetőséget kínál a márkáknak, hogy elmélyítsék a kapcsolatot meglévő közönségükkel, forgalmat irányítsanak webhelyeikre, e-kereskedelmi termékeikhez és növeljék az elköteleződést és az eladásokat. Bár a felhasználóik elköteleződési aránya alacsonyabb, mint a TikToké, ez egy hatékony eszköz a termékek bemutatására, edukációs jellegű tartalmak megosztására és a márkahűség erősítésére.

Harmadik helyen a YouTube Shorts áll, napi 70 milliárd megtekintéssel világszerte. Shorts az a formátum, ahol az alkotók felvillanthatnak egy részletet tartalmaikból a platformon (ami egyben a világ második legnagyobb keresőmotorja is). Bár jelenleg a felhasználók elköteleződési aránya elmarad a versenytársakétól, a csatorna potenciálja tagadhatatlan. Különösen azért, mivel a YouTube folyamatosan befektet ebbe a formátumba.

Az átkozott algoritmus

A közösségi média algoritmusai tartják a láthatóság kulcsát, előtérbe helyezve azokat a tartalmakat, amelyek a felhasználókat elkötelezettebbé teszik, és arra ösztönzik őket, hogy hosszabb ideig maradjanak a platformon. Jelenleg minden közösségi média platform algoritmusa a videómegtekintések növelésére van optimalizálva. Ez azt jelenti, hogy azok a videók, amelyek gyorsan megragadják a figyelmet, érzelmeket váltanak ki és interakcióra ösztönöznek, valószínűleg szélesebb közönséghez jutnak el. Ahogy Adam Mosseri, az Instagram vezetője mondta:

A megosztás a legfontosabb metrika, mert értéket ad az egész közösségnek.

Nem meglepő, hogy a Reels videók több mint fele megosztásra kerül személyes üzenetekben. Nem is véletlen, hogy a közösségi média 2023-ban már lehagyta a fizetett keresést. Az előrejelzések szerint 2024-re elképesztő, 226 milliárd eurós reklámbevételt érhet el, ami az előző évhez képest jelentős, 14,3%-os növekedést jelent. A Meta, amely e szegmens egyik meghatározó szereplője, várhatóan 2025-re meg fogja előzni a hagyományos televíziót a globális reklámbevételek terén, ami jól mutatja a közösségi platformok rohamos növekedését és befolyását a hirdetési piacon.

És ne felejtsük el, hogy a fogyasztói preferenciák folyamatosan változnak. Marketingszakemberként előre kell gondolkodnunk, mindig arra törekedve, hogy megragadjuk a figyelmet, mert az elköteleződés a márka sikerének motorja. Az egyetlen módja ennek elérésére, ha a lehető legnagyobb autenticitással mutatjuk be a márkát – ekkor kapcsolódnak igazán a fogyasztók a termékhez.

A hitelesség

A mai marketingkörnyezetben az autenticitás nemcsak fontos, hanem alapvető. A fogyasztók valódi kapcsolatokat, kapcsolódó történeteket és átlátható üzeneteket keresnek a márkákkal. A rövid videók ideális platformot kínálnak a márkáknak, hogy bemutassák személyiségüket és értékeiket. Ez a preferencia hangsúlyozza a vizuálisan vonzó és érzelmileg rezonáló narratívák fontosságát, amelyek összhangban vannak a brand identitásával. A mai videóformátumok arra ösztönzik a piaci szereplőket, hogy nyersebb, merészebb, autentikusabb tartalommal kísérletezzenek, amely rezonál a közönséggel, magában foglalva azt a kreatív bátorságot, amelyről a TikTok beszél. De a hitelesség nem jelenti azt, hogy fel kell áldozni a standardokba vetett alapelveket. A magas minőségű produkció és a meggyőző történetmesélés továbbra is két alapvető szempont ahhoz, hogy kitűnjünk a közösségi média zsúfolt környezetéből.

Az alkotók

A tartalomkészítés demokratizálása újgenerációs influencereket és készítőket hívott életre, akik hatalmas befolyással bírnak a fogyasztókra és így az elköteleződésük növelésére. A döntéshozók most a közösségi médiához fordulnak mind a kutatás, mind az értékesítés, mind a szolgáltatás terén. A Z generáció egyre inkább a TikTokon és a Reditten kezdi az új termékek felfedezését.

A jövő a videóban rejlik

Mondjuk inkább úgy: a közösségi média jelene és jövője vitathatatlanul videóközpontú. Az olyan technológiák, mint az AR és a VR, valamint a mesterséges intelligencia hihetetlen fejlődése tovább fogja forradalmasítani a videótartalmakat. A lehetőségek végtelenek, és azok a márkák lesznek az elkövetkező években sikeresek, amelyek alkalmazkodnak ehhez az evolúcióhoz.. Készüljünk fel arra, ami előttünk áll: új formátumok, a figyelmi idő hosszának változása, új generációk, frissített algoritmusok, több platform... És ki tudja, mi még.

The final cut

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a rövid videó formátuma nem csupán egy múló trend, hanem alapvető változás abban, ahogyan online tartalmakat fogyasztunk és interakcióba lépünk velük. Azok a márkák, amelyek alkalmazkodnak ehhez az új valósághoz, és befektetnek meggyőző, autentikus rövid videók készítésébe, sokkal jobb helyzetből várják az elkövetkező éveket.

A szerzőről

Javier Núñez Orostegui a Publicis Groupe Hungary Senior Social Content Stratégiája, több mint 13 év tapasztalattal rendelkezik a különböző közösségi média szerepekben. Helyi, regionális és globális csapatok számára vezeti a tartalom- és kreatív stratégiát olyan márkák esetében, mint a Nivea és a Diageo.

(Fotó: Publicis Groupe Hungary)

Címkék