A gazdasági nehézségek ellenére a TikTok tulajdonosának hatvan százalékkal sikerült növelnie profitját.

Ellenáll a gazdasági nehézségeknek a TikTok tulajdonosaként ismert kínai ByteDance. A cég nyeresége mintegy 60 százalékot nőtt a 2023-as évben az előző éves időszakhoz képest – közölte a HWSW aBloomberg cikke alapján.

A kamat-, adó-, értékcsökkenési leírás, valamint az amortizáció előtti eredmény több mint 40 milliárd dollárra ugrott a 2022-es körülbelül 25 milliárd dollárról. Belsős források szerint az árbevétel megközelítőleg 120 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 80 milliárd dollárról.

A kínai cég a produkált számokkal most először megelőzte a kínai technológiai óriás Tencent eredményeit is: bevétel és profit terén egyaránt. Ezt annak köszönheti, hogy sikeresen kiterjesztette jelenlétét a nemzetközi e-kereskedelemben. A TikTok tulajdonosának az előző évben sikerült megerősítenie helyzetét Kína vezető internetes cégei közt a Tencent és az Alibaba mellett, akiknek nehézséget jelentett a növekedés fenntartása az országban jelenlévő gazdasági bizonytalanság, illetve a fogyasztók óvatossága miatt.

A bevételek növeléséhez a tengerentúli piacokon bevezetett TikTok Shop is nagyban hozzájárult. A szolgáltatás eredetileg Ázsia-központú újítás volt. Először Indonéziában vezették be 2021-ben. A benne rejlő lehetőségeknek köszönhetően, azonban kiterjedt az USA-ra és az Egyesült Királyságra is, valamint további délkelet-ázsiai is országokba megjelent. A TikTok 2024-ben tízszeresére szeretné növelni amerikai e-kereskedelmi üzletágát, úgy hogy az amerikai felhasználók száma már túllépte a 170 milliót.

Érdekes csavar, hogy a TikTok pont a jövedelmezősége miatt került az elmúlt időszakban az Egyesült Államok célkeresztjébe. Márciusban az államok Képviselőháza törvényjavaslatot fogadott el a TikTok betiltására, illetve az eladás kényszerítésére. Bár kérdéses, hogy a szenátusi szavazás is elfogadja-e változtatások nélkül a divíziót vagy az eladás kérdését. Maria Cantwell szenátor például fél év helyett egy évet adna a kínai ByteDance-nek az átalakításokra. A cégnek így lenne ideje felkészülni a változtatásokra vagy szélsőséges esetben arra, hogy elhagyja az Egyesült Államokat – emellett a törvény könnyebben kiállhatna egy esetleges jogi eljárást is.

A szenátor nem vetette el, hogy az eredeti, képviselőházi nyilatkozatot fogja elfogadni a szenátus. Azonban az látszik, hogy a törvénykezők ez esetben igyekeznek egy megingathatatlan jogszabályt alkotni, mivel már több meghiúsult kísérlet is született a kínai cég amerikai tevékenységének kötelezően előírt leválasztására.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

Címkék