A technológiai óriás beleegyezett abba, hogy törli azt a több milliárd adatot, amit az inkognitó mód használatával gyűjtött össze. A lépés része annak a pernek, amelyben a Google-t illegális megfigyeléssel vádolják.

Nyilvánossá vált a Google inkognitó módjának megtévesztő működése miatt indított, csoportos perben elért megállapodás több részlete.  Méghozzá több mint három hónappal azután, hogy a Google és a keresetet ellátó ügyvédek nyilvánosságra hozták, hogy megoldották a Chrome adatvédelmi szabályozásainak problematikus pontjait, amelynek alapján 2020 júniusában per indult – olvasható az Economx cikkében.

A perben többek között azzal vádolták a Google-t, hogy nyomon követte a Chrome-felhasználók internetes kereséseit még akkor is, amikor a böngészőt „inkognitó” módban használták. Az emberek ugyanis az inkognitó lehetőség neve és leírása alapján azt gondolták, hogy valóban inkognitóban vannak, és a tevékenységük nyomon követése nélkül böngészhetnek.

A Google természetesen harcolt az ellen felhozott vádak ellen. A technológiai óriás peren kívüli egyezséggel akarta megoldani az ügyet és tisztázni azt, hogy a funkciónál nincs szó valódi inkognitó lehetőségről – a felperesek azonban ebbe nem egyeztek bele. A négy hónapig tárgyalt egyezség feltételei az április 1-jei nyilvánosságra hozatallal zárult le, azonban ezt a bírónak még jóvá kell hagynia a július 30-ra tervezett meghallgatáson.

A megegyezés megköveteli a cégtől, hogy törölje az adatközpontjaiban tárolt személyes adatokat, amelyet több mint 136 millió amerikai embertől gyűjtött össze. A Chrome inkognitó funkciójánál pedig az aktiválásnál jól látható és egyértelmű adatvédelmi nyilatkozatot kell tennie. Emellett az egyezség más szabályozásokat is meghatároz, amelyek célja, hogy korlázotta a Google-nak a személyes adat gyűjtéseit.

A csoportos perben képviselt fogyasztók nem kapnak kártérítést vagy egyéb kifizetést

– olvasható a Google hétfői közleményében.

Továbbá azt is kiemelték, hogy az „említett adatokat soha nem társítottak egyénekhez, illetve soha nem használtak semmit személyre szabásra”.

Örömmel rendeztük ezt a pert, amelyet mindig is érdemtelennek hittünk

A felhasználókat képviselő ügyvédek úgy vélik, hogy az egyezséggel – a digitális adathalászat virágzásának idején – méretes lépést tettek a személyes adatok védelme felé. Az ügyvédek az egyezséget elsősorban a potenciális hirdetéseladásokra alapozva 4,75-7,8 milliárd dollárra értékelték, amelyeket a Chrome-on keresztül gyűjtött személyes adatok generáltak, illetve generálhattak volna a cégnek az új korlátozások nélkül.

Lényeges kiemelni, hogy az egyezség nem védi a technológiai óriást az üggyel kapcsolatos további perektől, ugyanis az egyéni fogyasztók továbbra is követelhetnek kártérítést a vállalattal szemben, ha polgári panaszt nyújtanak be az Egyesült Államok állami bíróságaihoz. Emellett a cégnek egyéb jogi fenyegetésekkel is szembe kell néznie az üggyel kapcsolatban, amely kimenetelétől függően kihathat üzleti tevékenységére. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának vádja után – miszerint a vállalat visszaél keresőmotorjának dominanciájával, hogy aláásson a szabad versenypolitikának – a szövetségi bíró május 1-jén meghallgatja a záróbeszédet.

(Borítókép: Anadolu / Getty Images)

Címkék