Jogsértésekre hivatkozva támadják a GVH-nál a magyar online piacot letaroló kínai céget, a Temut. A webáruház tagadja a vádakat.

Jogsértésekre hivatkozva támadják a GVH-nál a Temut, azonban a kínai cég tagadja a vádakat. A webáruház rövid idő leforgása alatt teljesen elnyomta a magyar online piacot. A Temu ugyanis az ijesztően alacsony árai és elképesztően erős reklámozási stratégiája segítségével négy hónap alatt az egyik legnagyobb elérésű internetes kereskedő lett hazánkban.

A jelenség hatására a GKID a Digitális Kereskedelmi Körképben külön részt szentel a Temu-ügynek. A januárra vonatkozó kutatásuk szerint a cég nem csupán a legnagyobb külföldi, hanem egyben a második legnagyobb vásárlói bázissal rendelkező online kereskedő lett az eMAG után. 

Az őrületes tempóban feltörő cég egyik titka, hogy nem riad vissza attól sem, hogy durván veszteséges árszabással adja a közvetlenül Távol-Keletről szállított termékeit. Emellett a működése a kötött uniós és nemzeti jogszabályi, adózási körülményekhez képest meglehetősen laza – közölteHWSW.

A hirtelen jött változások hatására az Ecommerce Hungary – aki a magyarországi e-kereskedelemben dolgozó cégek munkáját szolgálja – a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult segítségért. A szakmai szervezet egy versenyhivatali beadványt nyújtott be, melyben sorra vette a kínai cég jogsértéseit.

Ormós Zoltán – az Ormós Ügyvédi Iroda alapítója és a szövetség alelnöke – szerint a Temu számos jogszabályt hágott át. Konkrétumokat egyelőre nem említett, de elmondása szerint a beadványban részletesen szerepelni fognak a leglényegesebbek – jelentette be a napokban egy videóbejegyzésben.

Ormós megfogalmazása szerint a kereskedők és a jogászok, annyi szabálytalanságot vélnek felfedezni a kínai cégnél, hogy:

egy magyar webshop már rég megütötte volna a bokáját.

A Temu tagadja az e-kereskedők vádjait

A cég múlt héten a HVG-nek válaszolt a hazai e-kereskedői körökben felröppenő vádakra, melyek között az embertelen munkakultúra, az adatlopás, valamint az irreálisan olcsó ár is szerepelt.

A Temu válaszul azt közölte, hogy a beszállítóinak minden iparági szabályozásnak és egyéb előírásoknak is meg kell felelni. A felhasználók adatainak kezelése pedig azzal a céllal történik, hogy a cég megfelelő szolgáltatást nyújthasson a vásárlóknak.

A kínai webshop a GVH felé benyújtott kiadványra is reagált, melyet a HWSW-nek juttatott el:

A Temu eltökélt abban, hogy megfeleljen minden olyan ország törvényi szabályozásainak, melyben működik.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

Címkék