Az Antistigma-díjjal azokat tüntetik ki, akik írásaikkal, munkájukkal a mentális zavarokkal élők megbélyegzése, diszkriminációja ellen küzdenek.

Múlt héten az Index sportrovatát részesítették szakmai díjban, most a közéletrovat egyik újságírója, Holló Bettina lett díjazva. A Junior Prima Díjjal is kitüntetett újságíró most az Ébredések Alapítvány által kiosztott Antistigma-díjat vehette át. Ezzel az elismeréssel azokat az újságírókat, médiaszakembereket tüntetik ki, akik írásaikkal, munkájukkal a mentális zavarokkal élők megbélyegzése, diszkriminációja ellen küzdenek.

A díjat a zsűri azért a cikksorozatért ítélte oda Bettinának, amelyet az újságíró a pszichés panaszokról, függőségekről írt. Riportjai az anonim önsegítő csoportokról, így a szerencsejátékosokról, a drogfüggőkről, az alkoholistákról, a munkaholistákról, a szex- és szerelemfüggőkről, a túlevőkről, valamint a társ- és kapcsolatfüggőkről szóltak.

Amikor 2022 nyarán elkezdett bennem formálódni, hogy szükség lenne egy olyan sorozatra, ahol érintettek történetein keresztül nyerünk bepillantást különböző mentális problémákba, erős kétségeim voltak afelől, egyáltalán egy háromrészes anyagot le tudok-e tenni az asztalra. Lesznek-e interjúalanyok, akik vállalják, hogy ekkora nyilvánosság előtt elmesélik életük legsötétebb időszakait? Ilyen kérdések fogalmazódtak meg bennem, a félelmeim azonban hamar elmúltak. Néhány rész után szárnyra kapott a koncepció, többen maguktól jelentkeztek, mert ily módon szerettek volna segíteni, üzenni sorstársaiknak, vagy épp edukálni a sokszor még ma is megbélyegző társadalmat. Antistigma-díjban most én részesültem, de ez az elismerés legalább annyira szól annak a csaknem tizenöt megszólalónak, akik nélkül aligha állhatnék itt

– olvasható az újságíró nyilatkozata az Indexen.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture  Facebook   és  LinkedIn   oldalát is.

(Borítókép: Holló Bettina. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Címkék