Kitiltották az Index stábját Magyar Péter rendezvényéről. Sajnos a magyar közéletben nem egyedi esetről van szó, a gyakorlat pedig nemcsak a sajtószabadságot sérti, de a hiteles tájékoztatást is akadályozza.

A nemzeti ünnep alkalmából Magyar Péter és pártja egy bárki számára látogatható eseményt hirdetett a közösségi médiában. A Tisza Piknikre mindenkit szeretettel vártak – mint utóbb kiderült, ez alól azonban kivételt képezett az Index szerkesztősége.

A stáb egy videós anyag forgatására érkezett az eseményre, ahol olyan kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, mint hogy miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az eseményen, illetve hogyan értékelik a párt szereplését a választásokon. A csapatot azonban nem sokkal érkezésük után a szervezők biztonsági őrök kíséretében tessékelték ki a helyszínről, később pedig egy felszólító levelet is küldtek a szerkesztőségnek, amelyben megtiltották a felvételek közzétételét.

Az Indexnek címzett levélből pedig az is kiderült, hogy a médium szándékosan nem kapott meghívót az eseményre. Magyar Péter ezt az Index Facebook-oldalán közzétett hozzászólásokkal meg is erősítette, hiszen, mint írta

A sajtót meghívtuk, a rogáni propaganda zászlóshajóját nem. És nem is fogjuk.

Politika vs. Sajtószabadság

Több kérdést is felvetnek az augusztus 20-án történtek. Leginkább a sajtószabadság szempontjából igen aggályos, ha egy szerkesztőséget kitiltanak egy egyébként teljesen nyilvános politikai eseményről. Ahhoz ugyanis, hogy az olvasók sokoldalú és minél teljesebb körű tájékoztatást kaphassanak, nélkülözhetetlen, hogy bármely médium részt vehessen ezeken a rendezvényeken. Így az emberek több forrásból tájékozódhatnak ugyanazon eseményről, saját maguk levonva a következtetéseket.

Ha azonban egy (vagy akár több) szerkesztőségnek megtiltják a tájékoztatást, azzal a szervezők korlátozzák a sajtószabadságot, ezzel együtt pedig csökkentik az olvasók tájékozódási lehetőségeit is. A gyakorlat így elősegítheti a média polarizálódását és az újságírói szabadságot is aláássa.

Nem egyedi eset

A tegnapihoz hasonló incidensek sajnos nem ritkák a politikában, sőt, az utóbbi években nem telt el úgy esztendő, hogy különböző sajtóorgánumokat ne ért volna diszkrimináció. Magyar Péter pedig az utóbbi hónapokban került komoly konfliktusba számos médiummal. Összetűzésbe keveredett többek között a HVG újságírójával, a Borssal, az Amerikai Népszavával és a Telexszel is.

A kizárások és viták ugyanakkor szakmailag nem indokolhatóak. Az Index stábjának kitiltása mögött sem szakmai érvek álltak, hanem vélt vagy valós politikai elköteleződés miatti diszkrimináció. Ez azonban az imént említett sajtószabadság és szabad tájékoztatás korlátozása, hiszen ha a jövőben is politikai okok alapján dönt egy szervező a sajtó beengedéséről, úgy soha nem kaphatunk semmilyen eseményről árnyaltabb képet a médiában.

A magyar média tehát nincs könnyű helyzetben, bár az is tény, hogy a szerkesztőségeknek is van még mit tanulniuk az etikusság terén .

Címkék