Számtalan szempontból aggályos az a jelenet, amely a Való Világ jelenleg is futó, 12. szériájában a VV Dzsigerinek nevezett játékos kizárásához vezetett. Amellett, hogy a szexuális erőszak kísérlete sajnálatosan jól illusztrálja, hogy a „nem az nem” kultúrájának kialakítása egész egyszerűen megrekedt, médiaszempontból is felvet kérdéseket az, amit az RTL+ internetes streamjében leadott.

Szexuális erőszak kísérlete: a BRFK már nyomoz a jelenetben látható eseményekkel kapcsolatosan. A Való Világ férfi szereplője VV Giadához közeledett olyan módon, ami a női játékosnak egyáltalán nem felelt meg: egy bő egyperces, a Redditen is elérhető videó tanúskodik arról, hogy a VV Dzsigeri néven futó Tokaji Gergő a kanapén fekvő lány lába közé próbál nyúlni, ráfekszik és kényszeríteni próbálja, Giada egyértelmű tiltakozása ellenére.

A női játékos verbális és nonverbális kommunikációja egyaránt arra utal, hogy nem kívánja ezt a fajta közeledést: ne, Dzsigeri!”, „Szállj le rólam!”, „Menj innen!”, hangzik el a rövid videóban, amelyet hossza ellenére a nézőnek is nagyon kellemetlen látnia. Végül Giada egy ütéssel tud csak megszabadulni az őt letámadó 21 éves férfitól.

Nem avatkoztak be az erőszakos cselekménybe

„...VV Dzsigerinek távoznia kellett a Való Világ villájából VV Giadával szemben tanúsított magatartása miatt. Az incidenst követően a Való Világ szerkesztői a játékos kizárása mellett döntöttek, akinek a bejelentést követően azonnal el kellett hagynia a Villát. Ez egyértelmű és világos állásfoglalás arról, hogy az RTL és a Való Világ készítői semmilyen formában nem tolerálják a VV Dzsigeri által tanúsított magatartást” – adta közre az ügyben hozott döntését a VV-szériát készítő RTL, azonban az utolsó félmondattal szembemegy az, hogy

amint arról a képsorok tanúskodnak, senki, egy pillanatra sem próbálta megakadályozni Tokajit tette véghezvitelében annak elszenvedőjén kívül.

Ahogyan a videón látható, a háttérben alakok mozognak, ráadásul az egyik kommentelő szerint egy másik villalakó egy szomszédos kanapén heverészett, tehát miközben Giada láthatóan szorult helyzetben volt, sem a tőle néhány méterre tartózkodó játékostársa, sem a többiek nem mentek oda hozzá. Külső szemlélőként érthetetlen, hogy miért nem szedte le valaki az erőszakoskodó férfit a nőről, vagy legalább miért nem kérdezett rá arra, hogy ami történik, az biztos folytatódjon-e tovább.

Más szempontból nézvést ugyanakkor nem meglepő az, hogy senki nem avatkozott közbe: alig néhány napos a hír, hogy egy ájult idős asszony mellett mindenki elsétált, egy ötéves kislány volt az, aki autóban utazva észrevette a helyzetet, felhívta rá édesapja figyelmét, így megmenthette az asszonyt.

Itt ugyanakkor egy zárt, a nap 24 órájában egymásra utalt közösségben fordította el mindenki fejét ahelyett, hogy segítette volna, ez azonban az emberi természet általános működésével kapcsolatos jelenség.

Csak az internetről érthető meg, mi történt

Médiaszempontból ennél komolyabb kérdéseket vet fel, hogy a szerkesztők sem döntöttek úgy, hogy valamilyen módon leállítják az erőszakoskodó játékost, holott erre sokféle megoldásuk lehetett volna. Dönthettek volna úgy, hogy beküldenek valakit, aki azonnal véget vet a problémának, de ha nem akarnak ilyen drasztikus eszközt alkalmazni, akkor is szólhatnak a hangszórókon keresztül a finoman szólva helytelen viselkedést mutató játékosnak, hogy amit tesz éppen, az nem elfogadható.

Ez tényleg egyértelmű és világos állásfoglalás lett volna, szemben azzal, hogy nemcsak hagyták az eseményeket megtörténni valamikor az éjszakai órákban, de még a csúsztatva közvetített streamben is megmutatták azokat.

A tévénézők, akik a streamet nem követik figyelemmel, ugyanakkor nem láthatták ezt a képsort, tulajdonképpen úgy is zárták ki Tokajit a műsorból, hogy nem is utaltak arra, mi volt az a tette, amellyel ezt „kivívta”. A villalakók számára megmutatták a jelenetet – bár ők maguk is láthatták, mi történik.

A Redditre is felkerült videón, amelyet nem linkelünk cikkünkben, több kameraállás is mutatja az erőszak kísérletét: az bizonyosan nem állítható, hogy nem kísérték volna figyelemmel azt, ami éppen benn történik.

A kommentelők vádja szerint a szerkesztők egyébként egyre elnézőbbek, míg korábbi szériában gyümölccsel és flakonnal való dobálást követően is kizártak játékost, addig ebben az esetben nem történt azonnali beavatkozás, „csak” a kizárás, ami szankcionál ugyan utólag egy embert, de az áldozat számára nem teszi meg nem történtté az eseményeket.

Mindemellett a néző számára is azonnal helyretenné az eseményeket, ha egy ilyen tettet követően rögtön látszana, hogy egy, a társadalom számára elfogadhatatlan viselkedésformáról van szó.

Van az elmélet, meg a gyakorlaT

Az esettel összefüggésben magánszemély tett feljelentést, amely alapján a BRFK nyomozást rendelt el. A nyomozás során az RTL Magyarország mindenben együttműködik a hatóságokkal.

 Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a BRFK tud adni” – áll a dodonai módon megfogalmazott közleményben, a BRFK azonban a folyamatban levő nyomozásról természetesen nem ad közre részleteket. A szerkesztői figyelem mellett ugyanakkor, a történtek tanúsága szerint, egy ilyen esemény belefér még a Való Világba.

A legrosszabbat erősítik meg a nézőkben

Ez már csak azért is nagyon sajnálatos, mert az, hogy az erőszak kísérlete, amelyet a streamet figyelemmel kísérők láthattak, teljesen kommentár nélküli maradt, erősítheti a fent már említett gyakorlatot, mely szerint a bajba került embert - legyen az nem kívánt közeledés áldozatául esett nő vagy éppen egy ájult, beteg, kiszolgáltatott embert - átlépjük. 

Elfordítjuk a fejünket, ezzel bátorítjuk az elkövetőt, és még lehetetlenebb, elkeserítőbb helyzetbe hozzuk az áldozat

VV Giadát is teljesen összezavarta, hogy ennyi ember társaságában, még több ember külső figyelmétől kísérve és tömegek által, az interneten követett helyzetben is megtörténhetett vele az erőszakos cselekmény. Amíg bagatellizáljuk azt, amit egy elkövető tesz, a nőben keresve a hibát, amikor pedig egyértelmű jeleket látunk, akkor is inkább úgy döntünk, hogy kivárjuk, mi lesz a végén, aztán majd legfeljebb büntetünk, addig az elkövető mellé állunk: nehéz lenne másként értelmezni ezeket az eseményeket. Szomorú, hogy 2024-ben mindez nemcsak megtörténhet, de adásba is kerülhet.

Címkék