Az elmúlt években a digitális marketing folyamatosan fejlődött, azonban az eszközök és módszerek gyakran nem tudtak megfelelően reagálni a fogyasztói elköteleződés és a márkák marketing hatékonyságának értékelésére. A Business of Fashion Insights és a Quilt.ai közösen kifejlesztettek egy új indexet, amely áthidalja ezt a szakadékot – ez a Brand Magic Index.

A Brand Magic Index egy olyan mutató, amely a márka önmaga által vélt pozicionálását és a fogyasztók valós érzékelését (vagyis a social tartalmakra adott reakcióik összességét) vizsgálja. A BoF Insights és a Quilt.ai közös metrikája 2023-ban került bemutatásra a Business of Fashion életmód magazinban. Az elemzés a Quilt.ai-val történt, mely során több mint 70.000 adatpontot gyűjtöttek Instagramról, TikTokról, YouTube-ról és Weiboról, figyelembe véve a világ minden részéről származó, különböző korú és nemű fogyasztók posztjait.

A Quilt.ai egy mesterséges intelligencia platform, amely hatalmas adatkészleteket elemez, és betekintést nyújt a fogyasztói viselkedésbe, preferenciákba és trendekbe különböző digitális csatornákon keresztül. Ez a prediktív AI eszköz kiküszöböli a hagyományos fókuszcsoportok vagy felmérések szükségességét, azonnali visszajelzést nyújtva a márkák megítéléséről és a marketing hatékonyságáról.

Miért hasznos a Brand Magic Index?

A divatmárkák egyre többet fektetnek digitális marketingbe, de gyakran hiányoznak a megfelelő eszközök illetve annak értékelése, hogy ezek a marketing tevékenységek mennyire hatékonyak és milyen minőségű társadalmi elköteleződést eredményeznek. Itt jön képbe a Brand Magic Index. Ez a mutató a márkák marketing megközelítésében megjelenő ideálokat és értékeket vizsgálja, majd elemzi, hogy a fogyasztók mennyire rezonálnak ezekkel az ideálokkal és értékekkel a közösségi média posztjaik alapján.

Érték és hasznosság a márkák számára

1. Marketing stratégia finomhangolása: A Brand Magic Index lehetővé teszi a márkák számára, hogy finomhangolják marketing stratégiáikat. Az index segítségével a vállalatok pontosabban láthatják, hogy mely marketing üzenetek és kampányok rezonálnak a fogyasztókkal, és melyek nem. Ezáltal hatékonyabban tudják optimalizálni a marketing költségvetésüket és kampányaikat a maximális hatás elérése érdekében.

2. Fogyasztói elköteleződés mérése: Az index mélyebb betekintést nyújt a fogyasztói elköteleződésbe. Azáltal, hogy a fogyasztói posztok és visszajelzések alapján elemzi a márka és a fogyasztók közötti kapcsolatot, a márkák jobban megérthetik, hogy mennyire sikeresek a fogyasztói bázisuk bevonásában és megtartásában. Ez különösen fontos a hosszú távú márkahűség kialakításában.

3. Célzott közönség meghatározása: Az index segít a márkáknak jobban megérteni és szegmentálni célközönségüket. Azáltal, hogy azonosítja a közönség különböző szegmenseinek preferenciáit és viselkedését, a márkák személyre szabottabb és hatékonyabb marketing kampányokat hozhatnak létre, amelyek jobban kielégítik a különböző fogyasztói igényeket.

Összefoglalva, a Brand Magic Index nem csupán egy újabb mérőszám, hanem egy átfogó eszköz, amely lehetővé teszi a márkák számára, hogy jobban megértsék és szolgálják fogyasztóikat, ezáltal biztosítva hosszú távú sikerüket a közösségi médiában. Az index segítségével a márkák finomhangolhatják marketing stratégiáikat, növelhetik a fogyasztói elköteleződést, és jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.

A magas Brand Magic Index titka

A Chloé márka magas Brand Magic indexet ért el, ami nagyrészt kreatív igazgatója, Gabriela Hearst egyértelmű víziójának köszönhető. Vezetésével a márka ügyesen ötvözi a modern trendeket a klasszikus esztétikával, ami mélyen rezonál a közönségben. Hearst elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt és egyedi tervezési megközelítése tükröződik a fogyasztók közösségi médiás jelenlétében, ahol gyakran mutatják be magukat Chloé ruháiban és kiegészítőiben. Ez a sikeres összehangolás a márka értékei és a fogyasztói trendek között, valamint az öko-tudatos divat hangsúlyozása kulcsfontosságú tényezők a Chloé folyamatos sikerében és magas fogyasztói elköteleződésében.

Eltérés a fogyasztóktól

Ezzel szemben a Diesel márka a legtávolabb áll a fogyasztóitól. A diagram alapján a márka a hős és a gondozó archetípusokat kívánja megtestesíteni, míg a közönsége elsősorban a szerelmes és az uralkodó archetípusokkal azonosul. Ez a félrepozicionálás érződik a márka tartalmaira adott alacsony interakciós számon.

Lifestyle branding és a Brand Magic Index

A lifestyle branding és annak helyes kivitelezése egyre fontosabb szerepet játszik a márkák sikerében. A Brand Magic Index segítségével a divatmárkák mélyebben megérthetik, hogy marketing stratégiáik mennyire illeszkednek a fogyasztóik által vágyott életstílushoz. Ez az információ elengedhetetlen a márkák számára, hogy javítsák fogyasztói elköteleződésüket és pénzügyi teljesítményüket.

Címkék